Календар

Новини


'Грийнпийс' - България доведе Европейската комисия във въглищните региони

'Грийнпийс' - България доведе Европейската комисия във въглищните региониПо покана на “Грийнпийс” делегация на Европейската комисия, ръководена от Катарина Сиков-Магни от Генерална дирекция “Енергетика”, посети на 19 и 20 февруари 2020 г. няколко общини, засегнати от въглищната индустрия.

Прочети пълния текст

2163 посещения

Въглищните региони на ЕС споделят нуждата от справедлив енергиен преход, сочи нов анализ на WWF

 Въглищните региони на ЕС споделят нуждата от справедлив енергиен преход, сочи нов анализ на WWFДокументът ще бъде представен официално днес на среща в Брюксел

Въглищните региони в Европа са разнообразни в културно и икономическо, и отдалечени един от друг в географско отношение. Въпреки това има конкретни стъпки, които са от съществено значение за всички тях, по пътя им към социално справедлив енергиен преход от въглища към устойчива нисковъглеродна икономика, показва нов доклад на WWF.

Прочети пълния текст

554 посещения

Школа по орнитология и природозащита „Проф. Димитър Нанкинов“ - Лекция 14

Школа по орнитология и природозащита „Проф. Димитър Нанкинов“ - Лекция 14Лекция 14 от Школа по орнитология и природозащита „Проф. Димитър Нанкинов“ към Българска орнитологическа централа, ИБЕИ-БАН. 18.02.2020 г., 18:30 часа, вход свободен.
Тема на лекцията: Видове птици от разредите Козодоеподобни, Бързолетоподобни, Синявицоподобни, Птици носорози, Папагалоподобни и Кълвачоподобни

Прочети пълния текст

753 посещения

Критично застрашен вид риба беше открита мъртва при проверка за кърмаци по Дунав

 Критично застрашен вид риба беше открита мъртва при проверка за кърмаци по ДунавТова е първата възрастна руска есетра, документирана в България от 17 години насам

Екипи на Гранична полиция и Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) извършват интензивни проверки за незаконни дейности по река Дунав. При една от акциите, в участъка между с. Вардим и гр. Свищов, бяха намерени и извадени от водата 14 броя лави кърмаци с над 700 куки. На един от тях контролните органи са открили есетрова риба. Експерти на природозащитната организация WWF на място установиха, че екземплярът е от критично застрашения вид руска есетра. WWF припомня, че от 2007 г. риболовът с кърмаци е забранен на територията на България като нехуманен и неселективен. Отделно от това, от 2011 г. в страната ни е в сила и пълна забрана за улов на есетри в Дунав и Черно море.

Прочети пълния текст

595 посещения

Предстои уебинар на тема 'дивата природа на Европа'

Предстои уебинар на тема 'дивата природа на Европа'На 20 февруари от 17 до 18:30 (16:00 - 17:30 CET) ще се проведе уебинар по програма "Бъдещи природозащитници" на тема: "Дивата природа на Европа".

Чудили ли сте се някога какво е дива природа и дали все още има територии в Европа, които могат да се определят като диви? Защо е важно да има територии, в които човекът не се намесва? Ще ни разкаже директно председателят на управителния съвет на European Wilderness Society - Max Rossberg.

Прочети пълния текст

757 посещения

Загубата на дива природа ще струва на световната икономика 479 милиарда долара годишно до 2050 г.

 Загубата на дива природа ще струва на световната икономика 479 милиарда долара годишно до 2050 г.Нов доклад на WWF разкрива кои държави ще бъдат най-тежко засегнати

Доклад на WWF посочва за първи път страните, чиито икономики ще бъдат най-тежко засегнати през следващите 30 години, ако светът не предприеме спешни действия за справяне с глобалната екологична криза.

Прочети пълния текст

526 посещения

Гражданите могат да спрат горенето на отпадъци в ТЕЦ „Брикел“

Гражданите могат да спрат горенето на отпадъци в ТЕЦ „Брикел“ До 27 февруари гражданите могат да изпращат писма до Изпълнителна агенция по околна среда, в които настояват в ТЕЦ „Брикел“ да не бъдат изгаряни отпадъци. По този начин те могат да се включат активно в борбата за по-чист въздух и здравословна среда за живот. В противен случай централата до град Гълъбово, свързвана с бизнесмена Христо Ковачки, ще гори отпадъци съвсем законно.

Прочети пълния текст

518 посещения

Еко Бюлетин: Има ли бъдеще Кресненското дефиле и АМ „Струма'

Еко Бюлетин: Има ли бъдеще Кресненското дефиле и АМ „Струма'Всички ние обичаме да пътуваме и се нуждаем от пътища, за да достигаме до любимите си места и нови хоризонти. Как обаче построяването на голям международен път може да се съобрази с екологичните стандарти?

Спасяването на Кресненския пролом е една от най-старите природозащитни каузи в България. За съжаление повече от 20 години не можем да гарантираме сигурно бъдеще на една уникална на видове зона в цяла Европа. До къде сме и какво следва от тук нататък ще можете да научите от един от активните защитници на дефилето през годините Десислава Стоянова от екологично сдружение „За Земята“ на 11 февруари от 19 часа.

Прочети пълния текст

555 посещения

Кашлица даде начало на парламентарния контрол

 Кашлица даде начало на парламентарния контролСъс звуковата акция активисти настояха за прекратяване на зависимостта от въглищата и спиране изгарянето на отпадъци

Депутати и министри, които отиват на парламентарен контрол, бяха посрещнати със звукова акция - записи на кашлица на хора от страната, които настояват за по-чист въздух. Сред исканията бяха прекратяване на зависимостта ни от въглищни централи до 2030 г. и ясен план за енергийната ни система без фалшиви и опасни алтернативи като изгарянето на отпадъци.
Демонстрацията е по инициатива на “Грийнпийс” - България и Екологично сдружение “За Земята”.

Прочети пълния текст

647 посещения

Министерство на околната среда и водите отказва по-строга защита на Драгоманското блато

Министерство на околната среда и водите отказва по-строга защита на Драгоманското блатоМинистерство на околната среда и водите (МОСВ) отказва по-строга защита на Драгоманското блато след пожара на 22 януари. Това стана ясно на среща, организирана от РИОСВ София, за намиране на решение за дългосрочно опазване на Драгоманското блато и по повод Международния ден на влажните зони. В нея взеха участие представители на Министерство на околната среда и водите, Министерство на туризма, Община Драгоман, Областна администрация на област София, Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Сливница, Държавното горско стопанство “Сливница”, Лесотехническия университет и организации, представители на Коалиция „За да остане природа в България“.

Прочети пълния текст

1734 посещения 1 коментара

Петиции

    Дарения

    Можете да направите дарение за кампанията
             
    Install Flash player!