Календар

Новини


„Топлофикация - Сливен“ заобикаля закона, за да изгаря двойно повече отпадъци

„Топлофикация - Сливен“ заобикаля закона, за да изгаря двойно повече отпадъци „Топлофикация - Сливен“ получи разрешително да изгаря двойно повече отпадъци без Оценка на въздействието върху околната среда и съответно — без да докаже, че няма риск за здравето на хората в района.

Прочети пълния текст

1175 посещения

WWF, Световният икономически форум и водещи международни организации призовават за бизнес с мисъл за природата

 WWF, Световният икономически форум и водещи международни организации призовават за бизнес с мисъл за природатаНова глобална коалиция обръща внимание на икономическите ползи от опазването на околната среда

На годишната среща на Световния икономически форум, която се проведе в Китай, влиятелни международни организации обявиха създаването на коалиция „Бизнес за природата“. Новосформираната коалиция, съставена от неправителствени и бизнес организации, има за цел да издигане мощен призив за опазване на природата.

Прочети пълния текст

547 посещения

Започва делото за нарушения при санитарни сечи в Национален парк 'Пирин'

Започва делото за нарушения при санитарни сечи в Национален парк 'Пирин'София, 2 юли - WWF България заведе дело срещу министерството на околната среда и водите за нарушения при провеждане на сечи на територията на Национален парк "Пирин". Под предлог, че се извършва санитарна сеч, в парка се допускат премахване на дървета в нарушение на Закона за защитените територии. Първото заседание по делото ще се проведе на 3 юли в Административен съд - София.

Прочети пълния текст

1187 посещения

Ново поколение ГМО без контрол при внос въпреки наличните рискове

Ново поколение ГМО без контрол при внос въпреки наличните рисковеДнес, 26.06.2019 г., Екологично сдружение "За Земята" публикува доклада „Редактирането на гени: рискове за здравето и околната среда“. Според него генно редактираните организми са склонни към непредвидени и неочаквани ефекти на молекулярно ниво, които могат да представляват заплаха за човешкото здраве и околната среда, ако бъдат пуснати на пазара без задължителна задълбочена оценка на безопасността. В доклада се отбелязва, че има пропуски в изследванията относно начините, по които непредвидените последици на генетично ниво могат да повлияят върху целия организъм или да взаимодействат със сложни фактори на околната среда. Необходими са по-задълбочени изследвания, по-специално относно потенциалното въздействие върху здравето на хората и околната среда преди комерсиализирането на генетично редактирани организми. Авторите отбелязват, че предлагането предимно на толерантни на хербициди генетично модифицирани растения предполага, че приложенията за редактиране на гени допълнително ще засилят химически интензивния подход в селското стопанство.

Прочети пълния текст

430 посещения

WWF дава старта на Природен триатлон в чест на река Дунав

 WWF дава старта на Природен триатлон в чест на река ДунавУникалното приключение край Русе е посветено на всички, които обичат спорта и природата

След броени часове природозащитната организация WWF ще даде старта на първия по рода си Природен триатлон „Свободен Дунав“. Събитието ще се проведе в събота (29.06.) като сборният пункт е площад „Свобода“ пред Съдебната палата в Русе. С него искаме да отбележим Международния ден на най-емблематичната европейска река и да насочим общественото внимание към непознатото богатство, което крие.

Прочети пълния текст

553 посещения

Как климатичните промени влияят върху горите - курс 'Опазване на биоразнообразието'

Как климатичните промени влияят върху горите - курс 'Опазване на биоразнообразието'Не пропускайте последната ни лекция за тази учебна година от курса „Опазване на биоразнообразието“, финансиран по проект „Бъдещи природозащитници“ по програма Еразъм + на Европейския съюз. Тя ще се проведе на 27 юни, от 19 часа в Клуб на пътешественика, а темата е за последиците от климатичните промени, които все повече усещаме навсякъде около нас.
Фейсбук събитие: https://www.facebook.com/events/329824184380997

Прочети пълния текст

492 посещения

Държавите в ЕС настояват за нулеви емисии преди ключовата среща на върха тази седмица

Държавите в ЕС настояват за нулеви емисии преди ключовата среща на върха тази седмицаБългария е единствената държава-членка, която планира да намали дела на ВЕИ в електроенергийния си микс

Държавните и правителствените ръководители на страните от Европейския съюз се събират в Брюксел на 20 и 21 юни. Един от най-важните акценти на срещата на върха е дискусията върху дългосрочната климатична стратегия на ЕС. Тя цели въглеродните емисии на територията на блока да бъдат сведени до нула най-късно до средата на века. Изпълнението на този ангажимент е от решаващо значение за устойчивото бъдеще на континента и се очаква да бъде един от основните приоритети на следващата Европейска комисия (ЕК) и новоизбрания европарламент. Природозащитната организация WWF полага усилия, това да стане не по-късно от 2040 г.

Прочети пълния текст

369 посещения

Природозащитници от цяла Европа в акция за защита на Кресненския пролом

Природозащитници от цяла Европа в акция за защита на Кресненския проломМеждународна група от най-голямата мрежа от природозащитни организации в света „Приятели на земята Европа“ (Friends of the Earth Europe) проведе акция на 04 юни за запазването на природата в Кресненския пролом. Посланието им е запечатано и на това видео. Това е поредното гражданско действие в защита на пролома от плановете за строеж на магистрала „Струма“. В събитието се включиха над 40 представители на мрежата от 20 страни в Европа, Българската рафтинг асоциация, както и местни жители от гр. Кресна, недоволни от избрания вариант за АМ „Струма“ през дефилето.

Прочети пълния текст

452 посещения

Драстичен спад в популацията на египетския лешояд на Балканите

Драстичен спад в популацията на египетския лешояд на БалканитеРезултатите от мониторинга на египетския лешояд на Балканите тази пролет показват голям спад в популацията на вида. Броят на заетите територии е намалял с 32% (от 74 до 51), а броят на двойките - с 37% (от 71 на 45) между 2012 и 2019 година.

Прочети пълния текст

473 посещения

МОСВ настоява за законови промени, които обезсмислят европейската екологична мрежа в България

МОСВ настоява за законови промени, които обезсмислят европейската екологична мрежа в България Министерство на околната среда и водите продължава да настоява за промени в Закона за биологичното разнообразие, които застрашават Натура 2000 мрежата в България, съобщава природозащитната коалиция от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“. Това става ясно от отговор на писмо на природозащитниците до премиера Бойко Борисов с искане за незабавно спиране на опасни поправки в Закона на биологичното разнообразие (ЗБР), предложени от министър Ненов Димов.

Прочети пълния текст

1442 посещения

Петиции

    Дарения

    Можете да направите дарение за кампанията

    Знаете ли, че..

    Снежната покривка, позволяваща каране на ски без изкуствен сняг, в Пирин, Рила и Витоша намалява всяка година. Последните години периодът на задържането й е спаднал до 90 от 120 дни.
             Планина, обичам те