Календар

5 октомври - ден за солидарност. Да подкрепим екипажа и активистите на 'Грийнпийс'!

5 октомври - ден за солидарност. Да подкрепим екипажа и активистите на 'Грийнпийс'!Глобален ден за солидарност. Да подкрепим екипажа и активистите на „Грийнпийс“!

5 октомври /събота/ от 16.00 ч.

Паметник на съветската армия

В сряда, 18ти септември, двама активисти на Greenpeace бяха арестувани по време на мирен протест, който се проведе на нефтената платформа „Приразломная” на „Газпром” в Печорско море. Активистите бяха задържани без повдигнати обвинения и достъп по адвокат на борда на кораба на руската брегова охрана.

На следващия ден, 19 септември, руската брегова охрана незаконно задържа кораба на Greenpeace – „Арктик Сънрайс”, в международни води. 30 човека на борда бяха под въоръжена охрана, докато корабът бе теглен 5 дни до пристанището в Мурманск. При пристигането си, хората са били задържани и предадени на местните власти.

На 26ти септември, 28 от нашите активисти, заедно с фотографа и видеооператора, които документираха акцията, бяха на предварително изслушване в съда. Всичките са задържани в момента под стража за 2 месеца и ще бъдат разследвани за евентуално пиратство.

Ние сме сигурни, че възможните обвинения за пиратство срещу мирно протестиращите активисти, не са обосновани нито от руското, нито от международното право. Президентът на Русия – Владимир Путин, също се изказа, че не вярва в това нашите активисти да са пирати.

Ние, Greenpeace International сме в руските територии на Арктика, за да бъдем свидетели и да изразим несъгласието си с плановете за разрушителен добив на нефт. Нашият мирен протест беше посрещнат с изключителна и непропорционална сила от руската брегова охрана, която изстреля 11 предупредителни изстрели към кораба ни „Арктик Сънрайс” и заплаши активистите ни с ножове и пистолети.

Moжете да изпратите писмо до руското посолство тук:http://www.greenpeace.org/international/en/campaigns/climate-change/arctic-impacts/free-our-activists/

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

4054 посещения

OFF

Последно качено » Солидарно