Календар

Стартира DMS кампания за набиране на средства “Достъпното блато“

Стартира DMS кампания за набиране на средства “Достъпното блато“Сдружение за дива природа „Балкани“ открива DMS кампания за набиране на средства за възстановяване на дървената пътека в Драгоманското блато. DMS е част от инициативата „Достъпното блато“ за изграждане на нови 100 м от маршрута за посетители във влажната зона. Наколната пътека е изградена и се поддържа чрез дарения и доброволчески труд вече 12 години, а достъпът за деца и възрастни винаги е бил безплатен. За да подкрепите кампанията, изпратете SMS с текст на латиница DMS BLATO на номер 17 777 (за абонаменти на Telenor, Vivacom и Mtel).

Може би ще се запитате защо трябва да има пътека в едно блато? Къде бихме могли да отидем по нея и защо? Отговорът е простичък. Драгоманското блато е един от най-притегателните природни обекти в непосредствена близост до София. Там се срещат над 200 вида птици и могат да се видят растения красиви като водната лилия или редки като насекомоядната мехурка. В зависимост от сезона, цветовете по време на разходка във вътрешността на блатото са от искрящо зелено през пролетта и лятото до пастелно бежово и чисто бяло през есента и зимата. С нетипичната си красота блатото предоставя възможност на посетителите си да направят запомняща се разходка като видят чапла или чуят голям воден бик, да научат нещо ново и да снимат растенията, животните или гледките на фона на Чепън планина. От гледна точка на образование това е мястото, където ние от СДП „Балкани“ ежегодно провеждаме многобройни уроци близо до природата.
Тази част от пътеката, която е изградена през 2008 г. от екипа на СДП „Балкани“ и доброволци, е направена от необработена и безвредна дървесина която изгнива с времето и става опасна. Затова решихме да изградим нови 100 м на мястото на вече разрушения участък, но с метални основни и по-устойчив дървен материал. Така мостчетата ще издържат по-дълго във времето и всички деца и ученици ще могат да видят красотата на Драгоманското блато.
Щастливи сме да споделим, че до момента сме събрали 1 702 лв. от общо 10 000 лв., които са ни необходими за реконструкцията на мостчетата. Получихме дарения от 1000 лв. от Фондация "Помощ за благотворителността в България" чрез "Фонд за опазване на околна среда" който набира дарения от дарители по ведомост и 702 лв. от индивидуални дарители. От Югозападно държавно предприятие – гр. Благоевград имаме обещание за качествен дървен материал. Чрез настоящата DMS кампания очакваме да съберем още 2 000 лв. от общата сума.
Освен чрез единичен SMS, в рамките на DMS кампанията може да ни подкрепите и чрез директно дарение чрез e-pay или кредитна карта и чрез месечен абонамент за два или пет лева. Повече за DMS кампанията на СДП „Балакани“ може да научите тук:
http://balkani.org/dms-blato-accessible-marsh/

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1908 посещения

OFF

Последно качено » Солидарно