Календар

Солидарно

В тази секция ще публикуваме информация за кампании и инициативи на групи и организации, фокусиращи се върху по-странични теми от пряката роля на Коалицията „За да остане природа” да опазва защитените зони и територии в България. С тази стъпка разширяваме убеждението си, че ролята ни като граждански организации е не само пряко да следваме мисията си, а и да насърчаваме и подкрепяме развитието на гражданското общество в страната ни.


WWF и Кино Арена с благотворителна прожекция на Кунг-Фу Панда 3

WWF и Кино Арена с благотворителна прожекция на Кунг-Фу Панда 3Тази година две световноизвестни панди обединяват усилия, за да опазят дома на хиляди застрашени животни по цял свят. Кунг-фу пандата Поу се присъединява към пандата на международната природозащитна организация WWF и заедно помагат за създаването на хармония между хората и природата.

Прочети пълния текст

2994 посещения

Шествие за правосъдие - 27 февруари, 12 часа

Шествие за правосъдие - 27 февруари, 12 часаИнициативата "Правосъдие за всеки" организира протест в защита на съдебната реформа на 27 февруари от 12 часа пред съдебната палата.
Фейсбук събитие: https://www.facebook.com/events/1751113215116921/

Прочети пълния текст

2589 посещения

Блиц конкурс за кратък еко-комикс със срок до 29 февруари

Блиц конкурс за кратък еко-комикс със срок до 29 февруариДо 29 февруари 2016 г. инициатива "Зелени закони" провежда конкурс за кратък еко-комикс. Конкурсът цели да разясни най-важните проблеми в българската политика за околна среда, по които експертите на "Зелени закони" работят, както и да помогне за по-активно участие на гражданите и институциите за решаването на тези проблеми. Смятаме, че форматът от кратък комикс (разказ на история в до 4 картинки) ще е най-късият път за информиране на широката общественост и за послание към институциите.

Прочети пълния текст

2033 посещения

Стартира DMS кампания за набиране на средства “Достъпното блато“

Стартира DMS кампания за набиране на средства “Достъпното блато“Сдружение за дива природа „Балкани“ открива DMS кампания за набиране на средства за възстановяване на дървената пътека в Драгоманското блато. DMS е част от инициативата „Достъпното блато“ за изграждане на нови 100 м от маршрута за посетители във влажната зона. Наколната пътека е изградена и се поддържа чрез дарения и доброволчески труд вече 12 години, а достъпът за деца и възрастни винаги е бил безплатен. За да подкрепите кампанията, изпратете SMS с текст на латиница DMS BLATO на номер 17 777 (за абонаменти на Telenor, Vivacom и Mtel).

Прочети пълния текст

1875 посещения

Започва конкурсът на За Земята „Скритият живот на вещите“

Започва конкурсът на За Земята „Скритият живот на вещите“Започва конкурсът на Екологично сдружение За Земята „Скритият живот на вещите“, с който целим да хвърлим повече светлина върху невидимия живот на продуктите и да покажем резултата от прекомерното пилеене на ресурси. Конкурсът за еко тениски, плакати и торбички започва от днес, 2-ви февруари и е с продължителност един месец ( до 2-ри март 2016 г.)

Прочети пълния текст

1831 посещения

Конкурс 'Влез в час с уроците на природата'

Конкурс 'Влез в час с уроците на природата' Първата в България мрежа за образование за устойчиво развитие, осъществявано чрез методите на неформалното образование, „Златен орех“, стартира национален конкурс „Влез в час с уроците на природата“. Темата е насочена към опазването на околната среда и ролята на човека, а в състезанието могат да се включат ученици, учители, нестопански организации и представители на социално отговорния бизнес. Наградите за победителите са повече от привлекателни - обучителен уикенд в „Училище сред природата” в с. Гудевица, общ. Смолян и в младежкия еколагер в с. Очин дол, общ. Мездра.

Прочети пълния текст

2585 посещения

Храна за боклука или храна за чинията? Възможен ли е обяд без отпадъци на следващия курс на „Училища за готвене“?

Храна за боклука или храна за чинията? Възможен ли е обяд без отпадъци на следващия курс на „Училища за готвене“?След празничните изобилия и разточителства от храна на третия ни курс „Как да си направим обяд без отпадъци?“ ще споделим с вас нашите идеи и предложения за това как да намалим ненужното прахосване на храна. Курсът ще се проведе на 17-ти януари (неделя), от 14ч. Наши домакини този път ще са ресторант за сезонна кухня „Багри“, а ние от За Земята ще се включим с информация за хранителните отпадъци – как да ги намалим и компостираме част от тях. Заедно ще приготвим обяд без отпадъци (или поне с минимални такива), като за целта ще използваме продукти, останали в кухнята на ресторанта, но напълно подходящи, вкусни и годни за употреба. Повече информация и формата за записване за курса може да намерите тук.

Прочети пълния текст

1967 посещения

Фондация „ханна” съхрани топлината за деца с увреждания в зимните месеци

Фондация „ханна” съхрани топлината за деца с увреждания в зимните месеци Екипът на фондация „Ханна” в столицата се постара да запази топлината в центъра си за социална рехабилитация и интеграция на деца с увреждания. Доброволци се погрижиха за здравето и уюта на 40 деца до 7-годишна възраст и техните семейства като подобриха помещенията и намалиха използваната енергия за отопление чрез частична термоизолация на стените и прозорците с ефективни природосъобразни материали.

Прочети пълния текст

1875 посещения

Бежанци от центъра „военна рампа” се грижат за обществена пермакултурна градина

Бежанци от центъра „военна рампа” се грижат за обществена пермакултурна градина Бежанците от центъра за настаняване „Военна рампа” участваха в поддръжката на обществена пермакултурна градина за плодове и зеленчуци в Община Витоша, София. Те работиха заедно с жителите на квартала през лятото и есента, но проектът е дългосрочен и догодина ще се възобнови на пълни обороти.

Прочети пълния текст

1918 посещения

Над 70 човека за един ден подкрепиха Пирин, Рила и Витоша като се снимаха с посланията на дядо Коледа и неговите борчета

Над 70 човека за един ден подкрепиха Пирин, Рила и Витоша като се снимаха с посланията на дядо Коледа и неговите борчетаМалко преди светлият празник дядо Коледа остави временно работилницата с подаръци, за да помогне на пет борчета от Пирин, Рила и Витоша в мисията им да защитят своите планини. В рамките на един следобед Софиянци и гости на столицата се срещнаха с борчетата, които им разказаха за своя живот, грижите и страховете си, свързани с промените, които настъпват в нашите планини. Всяко от тях носеше своето послание към хората. Едно от посланията гласеше „Пожелавам си природа! Пожелавам си живот!“, а друго пожелаваше – „Нека спасяването на горите бъде нашето коледно чудо.“

Прочети пълния текст

1649 посещения

Примерни сфери, за които ще бъдат публикувана информация, са: права на човека и равенство между хората, социални политики, образование, достъп до информация и гражданско участие и т.н., както и сфери, имащи пряко въздействие върху опазването на околната среда като биологично земеделие, природосъобразен туризъм, био и еко продукти.

Сайтът на Коалицията НЯМА да публикува информация за инициативи и кампании, които провокират дискриминация на базата на пол, възраст, сексуална ориентация, националност или етническа/религиозна принадлежност.

Приоритет при взимане на решения дали дадена информация да бъде публикувана на сайта ще имат инициативи и кампании на граждански групи, неправителствени организации или групи от организации с доказана роля в своите сфери (имащи дългогодишен опит и видима активност), както и новосформиращи се групи доброволци по актуални теми от обществения живот.

Коалицията „За да остане природа в България” събира граждански групи и неправителствени организации с конкретни устави, цели и мисии и в този смисъл, тя НЕ може да предостави експертиза или да изказва позиция по въпроси, публикувани на сайта й в секция „Солидарно”, тъй като стоят в страни от уставите, целите и мисията на отделните организации и групи. Това, което Коалицията може да направи и прави като Коалиция от граждански групи и неправителствени организации, е да предостави възможност за други групи да намерят по-широко оповестяване на инициативи и кампании като по този начин подкрепи активността на гражданското общество в България. За повече информация читателите на сайта следва да потърсят организаторите на конкретната инициатива.

Коалицията „За да остане природа в България” си запазва правото да постави банер с линк към секция „Солидарно” на видимо място в сайта си, в случай, че заявките за публикации в секцията зачестят до толкова, че публикуването им на начална страница на сайта на Коалицията не остави видимо място на собствените новини на Коалицията.

Изпращайте информация за публикуване до contact@forthenature.org, не по-късно от 5 дни преди дадено събитие. Моля изпращайте ни предимно информация за стратегически важни и национални инициативи и кампании.

Петиции

    Дарения

    Можете да направите дарение за кампанията

    Знаете ли, че..

    Всеки ден на Земята се изливат около 20 милиона тона боклук.
             Планина, обичам те