Календар

Среща на добрата воля, енергията и идеите за защита на природата

Среща на добрата воля, енергията и идеите за защита на природатаНа 23 юли в „Плюс това” се проведе среща между представители на Коалиция „За да остане природа в България”, приятели и доброволци. Срещнахме се, запознахме се, харесахме се. Вдъхновихме се взаимно от общата ни цел да работим заедно, за да съхраним природата, която всички обичаме и пазим, да преодолеем разделението на „вие” и „ние” и да се обединим в една общност за бъдещи активни действия.

В началото всеки разказа повече за себе си. Така открихме много общи неща помежду си. После членовете на Коалиция „За да остане природа” Мартина Попова, Андрей Ковачев, Йорданка Динева и Георги Стефанов представиха актуалните теми, които вълнуват Коалицията – актуалните проблеми в планините и необходимост от запазване на природата в тях; развитие на туризъм, съобразен с опазването на природата; защита на Българското Черноморие от застрояване; дарителска кампанията за юридическа защита на природата и важността да знаем цената на природата и възможностите да привлечем местните общности на наша страна като доставчици или потребители на схеми за плащане за екосистемни услуги.
Набелязахме и първите бъдещите задачи и общи действия по предстоящите кампании, свързани с посочените теми, например:
1. Популяризиране и развитие на Кампанията за юридическа защита на природата „Справедливост за природата” – търсене на партньорства, на фирми за дарителство по ведомост, правене на презентации на кампанията пред различни групи, разпространение на информацията и др.
2. Популяризиране на информацията за Меморандума, подписан между туристически организации, Коалиция „За да остане природа в България” и инициативата за опазване на културното наследство – търсене на нови организации, които да подкрепят меморандума, разпространение на информация и др.
3. Разпространение на кампанията ни за опазване на Черноморието – как идеята за опазване на Черноморието да достигне до повече хора и да ги приобщи така, че да спасим последните останали диви плажове по Черноморието.
4. Споделяне на информация, развитие и включване в ПЕС (плащане за екосистемни услуги)
Накрая си обещахме да се срещаме по-често, да споделяме идеи и да продължим работата си по определените направления заедно. Следващата ни среща ще бъде съвсем скоро. Щастливи сме, че срещнахме съмишленици и за пореден път се уверихме, че не сме сами в битката ни за защита на природата. Благодарим на всички присъствали. Очакваме и нови попълнения. До нови срещи.
Срещата се осъществи чрез Проект „Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони” финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество.

Лого за срещата: Диана Димитрова и Николай Петков - WEARE

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1985 посещения

OFF

Последно качено » Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони