Календар

На Узана с малко дъжд и мъгла, но с много настроение и участие

На Узана с малко дъжд и мъгла, но с много настроение и участиеЗа втора година проект „За Балкана и хората“ участва в летния фестивал на зелените идеи като начин на живот – Узана поляна фест. Този път обаче времето бе по-скоро в услуга на презентациите за климатичните промени, отколкото на лятото.

Още самото откриване започна с дъжд на поляната и принуди организаторите да открият „на закрито“ в Презентационния център, но това не отказа официалните гости – кмета и зам.кмета на Община Габрово, областния управител, членовете на УС на ГЕФ (Г.Герасимов, Р.Василев и др.). Колегите от „Зелени Балкани“ традиционно освободиха птици от Спасителния център за диви животни в Стара Загора, но вместо официалните лица, този път в ролята на „освободители“ влязоха деца от фестивала, включително и две от децата на екипа от Българска фондация Биоразнообразие .

Тази година мотото на феста бе ''Няма Аз без Ние“, а целта на организаторите бе да провокират хората да правят по-осъзнат избор за ресурсите, които ползват и начина, по който подреждат живота си въобще. Над 90 участници се включиха в отделните части на фестивала - Еко пазар с много български производители, Еко академия за проекти на неправителствените организации, Детски център с много игри и забавления, Дзен център, Презентационен център и разбира се Голямата сцена за нощна музика и Лятното кино.
Проектът „За Балкана и хората“ участва на всички нива на фестивала – на Еко пазара имахме щанд на проекта, на който колегите от „Биоселена“ представиха разнообразни фермерски продукти – сирена, кашкавали, млека, айран, суджуци и др. В Еко академията БФБ представяше дейности, материали по проекта и най-новия дизайн на тениски на Коалиция „За да остане природа в България“. В програмата на Презентационния център се включихме с три презентации - „Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони” (Тенчо Христов, Биоселена); Детска природна академия "Узана" (Росен Василев, БФБ), както и любопитната тема на Йорданка Динева за Биосферните резервати. През третия фестивален ден беше популяризирана ти кампанията на Коалицията „За да остане природа в България“ за чридическа защита на природата „Справедливост за природа“ (представена отново от Йорданка Динева).
Голям интерес предизвика „Приказката за обитателите на Балкана“, която се случи в съботния ден в Детския център. Атрактивните грамадни костюми на лалугера, язовеца, мравката, овчарското куче и орела привлякоха деца от всички възрасти, които чрез интерактивен театър и с помощта на куклената актриса Марго изиграха на живо една приключенска балканска история, написана специално от Десислава Живкова (част от екипа на БФБ по проект „За Балкана и хората“). Маските на животни, които накрая децата си направиха им позволиха да си отнесат и у дома язовци, сърни, мечки, вълци и диви свине.
Но може би най-забележителна за всички участници във фестивала ще остане няколкочасовата демонстрация на фондация „Биоселена“ за това как се прави нагледно и на пръв поглед сравнително лесно - пресен кашкавал и моцарела (специално подсолена за нашия вкус). Как от кисело мляко след 40 минути биене се получава превъзходно прясно масло. Какво е мътеница и колко е вкусна и маслена. Най-впечатлени бяха гостите от Азия, които дълго наблюдаваха процеса и с наслада дегустираха произведените продукти.

По време на лятното кино на 19 юли бяха прожектирани четири кратки филмчета, предоставени от БДЗП в рамките на проекта за опита на Италия и Швейцария по преработка във фермата и директни продажби.
Първата вечер на Голямата сцена се представи и друг член на екипа на проект „За Балкана и хората“, но като музикант от група „Мерудия“.

За четвърта поредна година фестивалът носи посланията на отговорното отношение към природата и еко-иновациите чрез изкуство, образователни игри, приключения в природата и български биохрани. Тази година се наблегна на разпространяването на новаторската идея за “Синя икономика”, която е и наследник на тази за устойчивото развитие.
Въпреки сравнително лошото време в някои моменти, имаше много посетители, интерес към проекта и продуктите, които представихме и се надяваме, че фестивалът ще го има и през следващата година, когато вече ще работи нашата Детска академия „Узана“ и хиляди хора ще намерят на поляните своята зелена истина за по-добър и по-качествен живот, в синхрон с природата.

Благодарим на колегите от Фондация “ТАЙМ Екопроекти”, които на своя 20 годишен юбилей осигуриха отново перфектна организация на целия фестивал, въпреки всички трудности от дъждовното време, което обаче създаде и някои незабравими кални емоции, модни демонстрации на гумени ботуши и дъждобрани, бягане гол в калта (и под слънцето в неделя), кален футбол, концерт на дъжд под шатра и какво ли още не, което ще запазим до лятото на 2015.

Снимки и усмивки от мокра Узана може да видите тук :)

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2335 посещения

OFF

Последно качено » Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони