Календар

Успешно приключи творческата ни работилница в Узана

Успешно приключи творческата ни работилница в УзанаУспешно приключи творческата работилница в Узана, организирана от Българска Фондация Биоразнообразие като част от проект „За Балкана и хората”. Основната й цел беше да генерира идеи и да допринесе към общия визуален облик на Детска Природна Академия „Узана”, която ще се помещава в съществуващия общински Туристически информационен център. В рамките на четири дни, участниците работиха върху създаването на визуални и интерактивни средства, чрез които посетителите и най-вече децата да се срещнат с природата, да я преживеят по интересен и увлекателен начин и това да разбуди интереса им към по-задълбоченото й опознаване и оценяване.

Работилницата започна с представяне на участниците, които въпреки че бяха с различни интереси и занимания, споделяха общия възглед за необходимостта от изграждането на връзка и разбиране на природата и създаване на отговорно отношение за нейното опазване сред децата. Именно поради това, след първоначалното представяне на проекта и Академията, основните им цели и конкретните задачи, творческият процес вървеше с лекота. В следващите два дни кипеше усилена работа, придружена с много усмивки, песни около огъня, звездоброене и вдъхновение, в резултат на което бяха родени множество идеи и възникнаха редица предложения за интерпретативни игри/подвижни табла свързани с биоразнообразието на Узана, изграждане на обща визия и графични елементи за Академията, идеи за стаята на Лалугера и други помещения от бъдещата Академия и др.
Най-мащабната дейност по време на работилницата бе артистичното боядисване на барака за дърва и превръщането й в част от заобикалящата сградата на Академията гора (вж. снимката). По време на работилницата бяха изработени и калъпи от глина с различни животни от района на Узана, с помощта на които могат да се правят глинени фигурки. Беше измислено лого и графични елементи за Академията, настолна игра, в която децата се превъплъщават в дърво и посредством придвижване напред или назад по полето, се запознават с разнообразни факти за жизнения цикъл и заплахите или ползите за дървото и гората като цяло. Последният ден беше посветен на довършителни работи, презентации на свършеното и дискусии, на които бяха обсъдени идеи за интериора и бъдещото развитие на Академията.
Вдъхновените участници успяха да вземат участие и в акция в центъра на гр. Габрово, на която облечени в симпатични маски на орел и пастирско куче разказваха на децата и техните родители за Академията и проекта.
Творческият дух все още ни държи, така че следете за повече информация за Детската природна академия на сайта и фейсбук страницата ни, както и очаквайте още подобни вълнуващи предложения, свързани с изпълнението на проекта „За Балкана и хората”. А междувременно може да разгледате снимките от нашите приключения тук: http://stefangalibov.blogspot.com/
„Творческа работилница в Узана” се организира по проект „За Балкана и хората”, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество. Повече за проекта може да откриете тук: http://forthenature.org/swissprogramme/2c

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2684 посещения

OFF

Последно качено » Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони