Календар

Вече знаем кой спечели Годишните награди за биоразнообразие 2014

Вече знаем кой спечели Годишните награди за биоразнообразие 2014В истински празник за всички номинирани се превърнаха Годишните награди за опазване на биоразнообразието 2014. Празник, който започна на 28 октомври в 15 часа и продължи чак до късните часове на нощта.
Официалната церемония беше проведена в залата на Представителството на Европейската комисия, която едва побра номинираните и желаещите да разберат кои са победителите в 5-те категории. Тази година освен наградите на журито, бяха раздадени и награди на публиката, определени с гласуване във Фейсбук събитието.

Благодарим на журито: Боян Петров – патрон на събитието и председател на журито, Ива Дойчинова, Валери Йорданов, Георги Господинов и Красимира Величкова, както и на хилядите наши привърженици и съмишленици, които определиха следните победители:

1. Най-успешна кампания, свързана с опазване на биоразнообразиетоКампанията за спасяване на Яйлата – това беше номинацията, която спечели сърцата и на публиката, и на журито. Пълното съвпадение в предпочитанията им е заслужено признание за дългогодишните усилия на Владо Руменов и Фейсбук групата „Свободен Камен бряг“, които след години съдебни дела и протести, успяха да доведат своята борба до успешен край - Висшият административен съд потвърди окончателно решението си да обяви строежа на Яйлата за незаконен. На второ място с малка разлика в публичното гласуване остана проекта на Зелени Балкани за възстановяване на един изчезнал вид в България – белошипата ветрушка.

2. За най-добър журналистически материал/медия, свързан със запазване на българската дива природа – оспорваната категория и многото на брой номинации на заслужили медии и журналисти логично не успя да излъчи само един победител. Журито за поредна година раздели наградата на две: за медия беше отличен сайтът Офнюз за своята разследваща журналистика по всички сериозни природозащитни теми, а за журналист – Марина Евгениева, bTV за филма й „Сагата Странджа“, една история за парка, който се опитва да оцелее сред опити за застрояванеи заличаване, както и за активната гражданска позиция на хиляди хора, които го защитават и до днес.
Наградата на публиката отиде с над 200 гласа при миналогодишния победител в категорията сайтът Биволъ отново за многобройните разследващи материали, които неведнъж са били основна и полезна информация за бурни граждански протести в защита на Карадере, Странджа, Корал, Пирин и др.

3. Активист за природата – в тази категория се получиха 14 номинации и изборът беше един от най-трудните. Всички номинирани са допринесли изключително много за опазването на природата и заслужават да бъдат победители дори за цялостен принос. Затова тук отново имаше повече от един победител. Журито даде своята награда на Димитър Василев – Велин за неговата дългогодишна мисия да вдъхновява стотици хора да бъдат с активна гражданска позиция и винаги да се застъпват за нея. Основател на една от първите природозащитни организации у нас, Димитър сега е в Еко центъра на Влахи, където продължава да запалва любов към природата.
Специално отличие получи Иван Камбуров, който дълги години се грижи не само за биоразнообразието в Природен парк Странджа, но и винаги пръв алармира, когато паркът е застрашен от някаква опасност. Поради отсъствието на Иван Камбуров по време на церемонията наградата получи от негово име г-н Владимир Димитров, новият директор на Природен парк „Странджа“, който обяви от сцената, че високо цени познанията и ангажираността на този експерт и че ще го запази в екипа на парка. Наградата на публиката категорично бе присъдена на Любомила Кривошиева, която спечели със забележителния резултат от 486 гласа в онлайн гласуването . Тя беше отличена за своята мисия да спасява диви животни и за идеята си да създаде център за спасяване на диви животни в София.

4. Политик с най-голямо внимание към българската природа – това беше най-оспорваната категория, в публичното гласуване. Журито обяви за победител Светослав Малинов, заради неговите усилия да алармира Европейския парламент за застрояването на Българското Черноморие, случая Корал и ОУП на Царево. Г-н Малинов прие отличието не толкова като награда, а по-скоро като ангажимент за бъдещатата му работа като евродепутат. Публиката отличи община Кайнарджа, която добавя в приоритетите си запазването на околната среда и биоразнообразието.

5. Награда за подкрепящи биоразнообразието бизнеси – тази година в надпреварата се включиха не само големи компании със социално отговорни програми, но и „малки“ производители и екоферми. Журито реши да даде своята награда на Мтел за тяхната програма Мтел Еко грант – програма за подкрепа и за опазване на българската природа, която се провежда за 4-та поредна година.
Любовта и подкрепата на публиката отиде при малкия семеен бизнес. В седмицата за гласуване двете номинации спечелиха почти равен брой гласове, като крайния победител все пак беше Дивата ферма в с. Горно поле в Източните Родопи, която изпревари макар и само с 6 гласа Екоферма Елата в Плана планина до София при над 200 човека гласували за всяка една от тези номинации. За нас това е неоспоримо доказателство за желанието на все повече хора да подкрепят бизнеса, който съществува в съгласие с природата, търси връзка с корените ни и не последно място – успява да произвежда чиста и здравословна храна.

Всички победители получиха специални чипровски „медали“ с хлопки, а за някои от победителите, определени от журито, беше предвидена и финансова награда от 500 лв. Номинираните получиха – специални грамоти като признание за тяхната работа. По време на празника, гостите се насладиха на вкусна храна от Балкана, на изложбата „Натура 2000 – най-доброто от природата на България и Европа“ и на приятните етно-джаз изпълнения на групата „Асен и Милена”. Специална презентация показа постиженията на всички номинирани, защото въпреки че като на всеки конкурс и в Годишните награди за биоразнообразие 2014 има победители, за БФБ като инициатори и организатори на събитието е още по-важно да се представят и отличат добрите дела на всички хора, организации, медии и политици, които успяват година след година да защитават природата.

След официалната церемония празникът продължи в клуб MAZE, където номинираните и победителите във всяка една категория бяха представени, а група „Остава“ се включи със специален концерт като поздрав за всички, обичащи природата. Организатор на Годишните награди за биоразнообразие е Българска фондация Биоразнообразие в рамките на проект „За Балкана и хората“, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Благодарим за съдействието и на нашите партньори от Биоселена и Българско дружество за защита на птиците.

Медийни партньори на Годишните награди са banitza.net, dnevnik.bg/zelen, http://offnews.bg/, radiotangra.com, http://ureport.bg/

Представяне на всички номинирани може да намерите тук: http://bbf.biodiversity.bg/indexdetail.php?id=109

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2509 посещения

OFF

Последно качено » Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони