Календар

Розобер с доброволци

Розобер с доброволци Първата доброволческа акция „Розобер“ се проведе в периода 31 май – 2 юни 2013 година в с. Климент като част от дейностите по проект “Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони”, осигуряващи възможност доброволци да помагат на фермери или практически дейности в района на Западен и Централен Балкан.

Въпреки съпътстващият през цялото време дъжд, над 15 ентусиасти от различни краища на България се събраха заедно в с. Климент, “привлечени” от чудния аромат на маслодайната роза и от възможността да изследват непознатия свят на розобера и начина, по който се добива розовото масло. Домакин на събитието бе ферма “Био България Ойл”, занимаваща се с отглеждане на етерично-маслени култури (маслодайна роза, лавандула) и биологично производство на етерични масла.
Доброволците можаха да изпитат на собствен гръб удоволствията на истинския розобер - от ранното събуждане и ръчно бране на рози след проливно изсипалия се през нощта дъжд до посещението на Фестивала на розата в гр.Карлово. Наградата за всички бе незабравимата гледка от събраните на куп чували с розов цвят, набран от самите тях. Освен това участниците в акцията се запознаха и с “тайнствения акт” на извличане на розово масло и розова вода в розоварната, използвана от домакините на събитието, както и с любопитна информация относно различните сортове маслодайна роза, особеностите, свързани с биологичното отглеждане и производство на розово масло.
Доброволческите акции се организират от Българска фондация Биоразнообразие с помощта на приятелите ни от Фондация "Заедно". Предстои организирането на втора доброволческа акция, която ще е отново в района на Централна Стара планина, по-късно през лятото на 2013 г. Следете нашия сайт, за да научите подробности и да се включите.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3222 посещения

OFF

Последно качено » Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони