Календар

Откриваме Детска природна Академия УЗАНА на 25 юли!

Откриваме Детска природна Академия УЗАНА на 25 юли!Детска природна академия се открива на 25 юли 2015 г. от 16.00 часа по време на Еко-фест „Зелените идеи в действие“ в местността Узана.

Точно в средата на лятото и дългата почивка от училището, откриваме нашата Детска природна академия - едно различно място, в което тайните на познанието ще се получават не чрез учене, а чрез игри и забавления. На това магично място в сърцето на България, където винаги е ваканция, децата ще имат възможност да се потопят в света на старата гора или да станат част от историята на най-голямата планинска поляна в България.

Детска природна академия „Узана“ е създадена от Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) в партньорство с Община Габрово и работи в рамките на Посетителски информационен център в местността Узана край Габрово – място със съхранена природа в географския център на България, заобиколена от едни от най-значимите български защитени територии – Национален парк „Централен Балкан“ и Природен парк „Българка“.

Този нов образователен и познавателен продукт дава възможност на деца от всички възрасти да се срещнат с природата по завладяващ и увлекателен начин. Разработени са програми за занимания, игри и учене, които се водят от квалифицирани аниматори в специално обзаведените зали в Информационния център и по Горска пътека с интерактивни и образователни модули.

Детската природна академия „обучава“ чрез асоциация, преживяване и игри. Тук децата и техните родители имат възможност да изберат различни по продължителност и тематика варианти, в зависимост от времето, в което ще пребивават в района и интересите на децата - половин или цял ден, както и дву- и тридневни занимания, включително с поход до близките върхове, от които се открива забележителна гледка към цяла България. Добре дошли са както краткосрочно пребиваващи малки групи деца с родители, така и големи групи от зелени училища и летни лагери от цялата страна.

Община Габрово се довери на БФБ, за да се превърне Посетителският център на Узана в едно място пълно с живот, което да служи на малки и големи и да „учи“ за природата на този забележителен район, да предлага възможности за забавление и посещение из околностите, които крият толкова много известни и неизвестни богатства, да привлича хора от цялата страна и да служи като модел.

Детска природна академия „Узана“ е създадена в рамките на проект „За Балкана и хората“, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество. Тя е добър начин да се демонстрира връзката между разумното и устойчиво ползване на природата и нейното опазване, както и как това води до повишаване на приходите за местните хора (хотелиери, ресторантьори, тур оператори, аниматори и др.).
Надяваме се, че с посещението на всеки един малък и голям човек в Академията ще се увеличават хората, които ги е грижа за природата и които искат тя да бъде запазена.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1919 посещения

OFF

Последно качено » Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони