Календар

Доброволческа акция „Да помогнем на Чифлика“

Доброволческа акция „Да помогнем на Чифлика“Три февруарски дни и четирима доброволци в полите на Стара Планина, в тихо, красиво село, с църквата на центъра и със старото училище, което в момента, с каменните си стени е сърцето на „Боженски чифлик“. Три дни, в които имахме възможност да се сблъскаме директно с това, какво означава да се занимаваш и да развиваш алтернативен туризъм. Какво стои зад думите „ферма с около 30 крави” и стадо овце, живеещи толкова свободно, че се плашат и крият от хората? Как се справя българското овчарско куче в ролята си на пазител? И три дни, в които успяваме на собствен гръб да изпитаме колко много работа се крие зад всичко това и как едно семейство с безкрайния си ентусиазъм, умения и желание, успява да се справя с всички предвидени и непредвидени задачи. А едновременно с това да бъде свързано с природата и с хората и да успява да покаже, че двете неща са едно цяло. Толкова с лиричната част.

Фактите: Четирима ентусиасти от различни краища на България, привлечени от идеята да видят на живо как опазването на природата и развитието на устойчиви практики носят ползи за местните хора. Едно семейство - съпруга и съпруг и двете им деца, които знаят какво искат и какво правят и не се страхуват от работа, защото си дават сметка, че най-ценното, което имат е природата около тях. И които искат да дадат възможност и на други хора да изпитат радост от досега със запазените природни богатства на района на с. Съботковци и на старите традиции и занаяти.

„Валя ни доста дъжд, но помогнахме с каквото можем: укрепихме и разчистихме „еко-пътеката” или част от кръговия маршрут направен за малките гости на Боженски чифлик, който неусетно те води до специално направена къщичка за наблюдение на дивите животни в района. А такива има – и ги видяхме сами. Съботния ден беше още по-дъждовен, но пък чистихме обора. А след това пространството на ухайната ферма и кроткото преживяне на магарето Елена ни дадоха сили да превърнем греди и пирони в две дървени установки за излагане на пана с дивите обитатели на района и специални корита с пясък, в които да направиш отпечатък от стъпката на животно и да научиш коя следа на кой вид е. Преди това успяхме да изчистим къта, в съседната къща, който със становете си, хурката и вретеното, трикраките столчета и ниска масичка и стари сандъци, криещи забравени тайни те отнасят назад във времето. Във времето, в което да тъчеш и предеш на ръка не е било стар обичай и занаят,а обичайно ежедневие за някой.“ – споделя един от участниците доброволци.

Неделя – денят, в който групата си тръгва е и денят, в който изгрява слънце. Младите хора продължават с разчистването на част от пътеките в района. А през цялото време домакините Ели и Илия разказват за своята работа и обясняват защо къщата им за гости (старото училище) е „зелена къща”, какви са особеностите при отглеждането на животни, как може да познаеш истинското овчарско куче и да опиташ вкуса на истинското сирене. Доброволците се убедиха, че има хора, които напълно осъзнават, че запазената природа, е онова нещо, което може да те накара да се чувстваш удовлетворен и което може да те храни както духовно, така и материално.

Обещахме, че пак ще отидем и ще го направим. Скоро.

Боженски чифлик се намира в село Съботковци, община Габрово http://bozhenski-chiflik.com/ и е подкрепен от Програмата за финансиране на подпомагащ биоразнообразието бизнес на Асоциация на парковете в България като част от проект „За Балкана и хората“ http://forthenature.org/swissprogramme/.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1825 посещения

OFF

Последно качено » Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони