Календар

ФЕСТИВАЛ НА МЕСТНИТЕ ПОРОДИ В КАЛОФЕР

ФЕСТИВАЛ НА МЕСТНИТЕ ПОРОДИ В КАЛОФЕРФестивалът на местните породи ще се проведе в местността „Паниците край град Калофер. Организатори са Министерство на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството.

Фестивалът е част от проекта „Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони”, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество и на него ще бъдат показани животни от 15 местни автохтонни породи овце, 2 местни автохтонни породи кози и 2 комерсиални породи овце. Ще участват 19 земеделски производители със 105 животни. Разпределението на участниците по породи и животни при овцете и козите е показано в Таблицата.Ще участват и животни от породата Каракачански кон, Каракачанско куче и Родопско късорого говедо.

Фестивалът ще бъде открит в на 27.09.2013 г. в 11:00 часа от изпълнителния директор на ИАСРЖ проф. д-р Васил Николов и от д-р Стоилко Апостолов – ръководител на проект „Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони“. В него ще вземат участие студенти от Аграрния университет - Пловдив и ученици от Началното училище в гр. Калофер.Ще има състезание между участниците за разпознаване на породите овце, кози, коне и говеда. На най-добрите ще бъдат раздадени предметни награди. Всеки участник в състезанието ще получи книжката „Местните породи селскостопански животни в Р.България“, която съдържа подробно описание и снимки на породите.Ще бъдат дегустирани продукти – мляко, кашкавал, сирене, катък и други, приготвени от местни породи животни.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

5460 посещения

OFF

Последно качено » Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони