Календар

БЪЛГАРСКИ ФЕСТИВАЛ НА СЛИВАТА

БЪЛГАРСКИ ФЕСТИВАЛ НА СЛИВАТАСливопроизводството е традиционен поминък за Троянския край - сливовите плодове както в прясно така и в преработено състояние са продукти, с които региона излиза и на чуждите пазари. Троянската сливова ракия, сливовия мармалад и сушените сливови плодове са запазена марка на региона.

За да прославят този известен плод и плодородието, троянци създават празник, който повече от две десетилетия, в последната седмица на септември създава неповторима атмосфера в града.

През 2013 в забавния живот на фестивала ще се включи и Проектът „За Балкана и хората“, който чрез екипа на фондация Биоселена ще представи на гражданите на Троян и гостите на фестивала чисти фермерски продукти от с. Добродан, с.Васил Левски и от Калофер. Краве и биволско кисело мляко, прясно мляко, манов, акациев и билков мед ще зарадват посетителите на Улицата на занаятите, където ще бъде щандът на проекта.

Пак там ще има участие на занаятчии от Троянско и страната, щандове с пресни сливови плодове, сушени сливи, мармалади, конфитюри и сладка. Освен това организаторите на Фестивала предлагат:

- Концертна програма и открита сцена за любители;
- Творчески ателиета за местни занаяти;
- Традиционно изваряване на ракия;
- Атрактивни детски забавления и игри;
- Сливово меню в заведенията от „Сливова лига”;

Да се пренесете в отминали времена с костюмите от „Бабините ракли” и съхранените житейски мъдрости;
Събитието ще се проведе на централния площад в град Троян, Народно читалище „Наука -1870г.”, Изложението на народните художествени занаяти - с. Орешак, ИПЖЗ – Троян и др.

БЪЛГАРСКИ ФЕСТИВАЛ НА СЛИВАТА (27 – 29 септември 2013 г., гр. Троян)

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2565 посещения

OFF

Последно качено » Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони