Календар

Строител нападна архитект при гражданска акция

Строител нападна архитект при гражданска акцияПарк “Отдих и култура” продължава да губи дървета
Гражданската група, ангажирана с каузата "Да спасим парк 'Отдих и Култура" от Пловдив от години се бори с всички законови методи за опазване и облагородяване на зелената градска среда на града на тепетата, но наглоста и непукизма на местните власти, институции и на строителната фирма, наета от общината, днес достигна своя апогей по време на гражданска акция за заснемане незаконни сечи и строителни работи в един от гр. паркове. Вижте техния разказ:

Днес, по време на гражданска акция за проверка на незаконното строителсво и сечи на дървета на територията на планирана зоологическа градина в парк „Отдих и култура“, където община Пловдив предвижда 80 % застрояване, архитект Петя Владимрова бе нападната от служител на фирмата изпълнител на строежа, наета от общината. Беше счупена камерата, с която активните граждани заснемаха фактическото състояние на незаконния строеж и отсечените дървета.

Трудно е да се прецени колко дървета са отсечени от февруари месец досега, но от видяното, би трябвало да са поне 200.
Жертвата е подала сигнал в полицията, която констатира на място фактите, както и жалба за нанесена материална повреда и емоционален стрес. Очакваме адекватни действия от органите на реда, както и нападателя да възстанови имуществото и да се извини за нанесения шок от неприятното изживяване.

В 8 часа тази сутрин група граждани се събраха на оглед на зоологическата градина. След протест преди 3 седмици срещу започването на строежа и сигнали до РДНСК, както и множество други законови стъпки предприети от граждани във връзка с мащабното строителство, планирано в една от малкото зелени площи на град Пловдив, досега няма никаква реакция от институциите. Все още текат сечи и строителни дейности без изрядна документация, на място, което не е напълно оградено и където може да се влиза свободно. Липсва също задължителната информационна табела, която задава режимите на строителния обект. Сеч се извършва и извън загражденията, за което също бе подаден сигнал до полицията.

Затова гражданите искаха да проверят какво се случва и доколко е напреднал строежа. Вместо това арогантен строителен работник се опита да забрани огледа и заснемането на текущите дейности и нападна архитект Петя Владимирова като по време на физически сблъсък счупи камерата на активната гражданка. Когато цари беззаконие и държавата липсва, а общината крие информация от гражданите и отказва конструктивен диалог, физическата саморазправа е най-малко учудващия фактор. Все пак се надяваме на цивилизована развръзка както на конкретния неприятен инцидент, така и за мегаломанския бетонен комплекс предвиден в това зелено кътче на нашия прашен град.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1395 посещения

OFF

Последно качено » Участие за природата