Календар

Осинови си кошер!

Осинови си кошер!В ежедневието си човек се сблъсква с хиляди животни, някой от които получават дори и престижната титла “първи приятел на човека”. Един от тези приятели, който напълно заслужено е получил тази титла е пчелата. Това малко съкровище не само се грижи да ни доставя мед, но и с опрашването си помага на хиляди растителни видове да продължат да съществуват. Отсъствието им би повлияло фатално върху биоразнообразието и продуктивността на хиляди растения.
Може би сте чували, че през последното десетилетие на хиляди места по планетата тези наши верни приятели изчезват и кошерите им изведнъж остават празни. Изчезването на пчелите на много места по света е равносилно на глад и мизерия, а в глобален мащаб, дори и Айнщайн е казал, че не бихме се справили и 4 години без тях. Учените усилено работят върху този проблем, като едни от основните причини за явлението са вмешателството на човека в природата, използването на пестициди, глобалното затопляне и още много много други. Това обаче ясно показва, че съществуват още много неизвестни пред решаването на проблема.

Затова ще ви покажем един от проектите, кандидатствали в конкурса ни за гражданска активност “Участие за природата”, а именно “Осинови си кошер!”. Това е първият проект на неправителствената организация “CoShare” и основната им цел е подпомагането на пчеларския сектор като по този начин се грижат за опазването на пчелите и увеличаването на броя на пчелните семейства. Начинът е чрез “осиновяване” на пчелен кошер от страна на фирми или частни лица “осиновители” да се запазят пчелите като вид.
CoSharе-а е положил началото си през септември 2014 г. в рамките на форума “Идеите - това сме ние 3” организиран от Обединени Идеи за България, като ентусиастите заформили това начинание са все млади хора, борещи се да направят света по-добро място за живот.

Основната им задача е да насърчат социално отговорни фирми безвъзмездно да предоставят финансови средства на пчелари с малък и среден бизнес, за да могат те да разраснат броя отглеждани пчелни семейства. Чрез това своеобразно „осиновяване“ на кошери целят създаването на партньорство между бизнеса и пчеларския сектор, което дългосрочно да ограничи степента на изчезване на пчелите. Осиновяването на кошер е дарителски акт от страна на фирмите към пчеларите в рамките на CSR политиките на фирмата. „Осиновяването“ включва предоставяне на необходимите финанси за поддръжката на кошерите (пчела-майка, храна за пчеличките, ново оборудване и др.) или за изцяло нови кошери с цел разрастване на пчелната популация. „Осиновителят“ получава малка част от произведения мед, възможност да посети осиновените кошери и да научи от пчеларите повече за отглеждането на пчели и добива на мед. Грижите за кошерите, разпределението на предоставените средства, както и продукцията, остават за пчеларите. Идеята им се разпространява чрез онлайн медии и участия в екологични и пчеларски фестивали, както и директно при контакт с фирми и пчелари.


Повече информация на:
http://cosharebee.com/

Kампанията представя: Албена Костадинова, добороволец проект "Участие за природа"

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1391 посещения

OFF

Последно качено » Участие за природата