Календар

Съвременна архитектура, пешеходен туризъм и опазване на природата по европейския маршрут Е4

Съвременна архитектура, пешеходен туризъм и опазване на природата по европейския маршрут Е4“Wonderbird единство с природата“ е една от онези неправителствени организации, които са се заели с тежката задача да свържат съвременната архитектура, устоичивия туризъм и запазването на природата в едно.
В рамките на конкурса ни за гражданска активност “Участие за природата” сдружението кандидатства и макар темата на предложението да беше малко встрани от фокуса на конкурса идеята на младите архитекти стана един от фаворитите на журито. Искаме да ви разкажем за тях и се надяваме, че ще намерят начин да реализират проекта си.

Текст: Албена Костадинова

Идеята им е да осъществят едно мащабно проучване и съставяне на дългосрочен план за действие, с цел опазване и устойчиво развитие на планинския туризъм по маршрута. Европейският туристически маршрут Е4 е един от 11-те пешеходни маршрута в Европа и един от трите , минаващи през територията на страната ни. Той минава през Испания, Франция, Швейцария, Германия, Австрия, Унгария, Румъния, България, Гърция, Кипър. На нашата територия той стартира от Витоша, пресича най-красивите места на Рила и Пирин, а оттам се прехвърля към граничната планина Славянка, за да продължи на територията на южната ни съседка Гърция. Този маршрут е чисто алпийски и разкрива очарованието на най-високите български планини заедно с първенците на Балканите като вр. Мусала /2925 м./ , вр. Вихрен /2914 м./ и др. Главната цел на проекта е да създаде достатъчно предпоставки за развитие на българската част от маршрута, така че да може да се конкурира с европейските и същевременно да послужи за пример за развитието на останалите маршрути преминаващи през територията на България и то не как да е , а прокарвайки идеята за устойчиво развитие.

Седемте заслона по избрания маршрут ще бъдат цялостно проучени като за всеки обект ще бъде направено архитектурно заснемане, снимков и видео материал, които ще отразят състоянието към момента.

Архитектурното заснемане ще бъде основа за изготвянето на архитектурно становище-предложение за реновирането и привеждането на тези обекти във вид, годен за използване. По този начин ще бъде създаден един архив, с чиято помощ ще се потърси съдействието на туристическите дружества и инвеститори, които биха имали интерес да реализират предложените действия за реновиране на заслоните по екологичен и устойчив начин. Освен доброволния труд креативното дуо ще дари на света и документален филм,отразяващ състоянието на материалната база, както и красотата на природата, в която са реализирани обектите. Филмът ще бъде предложен на медиите за разпространение, на посетителските информационни и обучителни центрове и на филмови фестивали в България и чужбина. За сега със сигурност се знае,че филмчето ще участва на фестивала за (екстремни) пътешествия „Дни на предизвикателствата“.

Повече информация и снимки на :
https://picasaweb.google.com/pantaleev2/4
http://www.wanderbird.eu/p/4.html
http://ureport.bg/80896/2015/07/11/obshtestvo/skitashti-ptitsi-varhu-veht-alpiyski-pokriv

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1396 посещения

OFF

Последно качено » Участие за природата