Календар

Да спасим Карадере с награда „Златен ключ“

Да спасим Карадере с награда „Златен ключ“Наградата се присъжда от Програма достъп до информация всяка година по случая Международния ден на правото да знам. Инициативата е наградена за използване на процедурата по Заявление за достъп до обществена информация (ЗДОИ) и публичните регистри за осветляването на детайли по планираното застрояване на територията на Кара дере, както и за установяване на законови нарушения. Използват получената по ЗДОИ информация в кампанията си и в делата, заведени относно законността на проекта. През лятото на 2015 г. използват ЗДОИ за разкриване на дейността на властите по повод проверките за нелегално къмпингуване. Групата използва интернет за съвместно планиране и координиране на действия, в т.ч. формулиране и подаване на заявления за достъп до информация.

Церемонията по награждаването се проведе в Дома на Европа в София. Присъстваха над 80 представители на неправителствени организации, държавната администрация, журналисти, юристи, партньори, колеги и приятели на ПДИ. Наградата „Златен ключ“ се връчва за 13ти път и отличава заслужилите с активността си граждани, НПО и журналисти и развилите положителни практики институции, а с „Катинар” и „Завързан ключ” се порицават практики, които нарушават правото на достъп до информация. Жури избира победителите сред десетки номинации.

Тук може да видите всички наградени за 2015 година: http://www.righttoknowday.net/ceremonies/209093/2015_godina/
Тази година антинаградите са в ръцете на Министерството на земеделието и храните и Министерство на околната среда и водите.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

928 посещения

OFF

Последно качено » Участие за природата