Календар

Дари, спаси парковете на Пловдив!

Дари, спаси парковете на Пловдив!Административен съд – Пловдив назначи двойна експертиза (за еколог и инженер) в делото за дублиращ гребен канал в Пловдив. Делото се води от Сдружение “Граждански контрол – защита на животните” и разходите трябва бъдат заплатени от Сдружението.

Делото е за оспорване на екологична оценка и оценка за съвместимост, издадена от Регионалната инспекция по околна среда - Пловдив на Побробен устройствен план (ПУП) за комплексен проект за инвестиционна инициатива “Дублиращ гребен канал с екопарк”. Въпросната оценка е задължителна процедура за приемането на нов ПУП, който да предвижда строителство на дублиращ гребен канал и екопарк, заедно с всички допълнителни постройки по този проект като хотели, атракции – водни ски, бънджи и др., игрища и детски площадки, нови улици, паркинги и спирки.

"Всичко можеше да е чудесно, ако проектът беше планиран заедно с гражданите на Пловдив, а не при изключителна непрозрачност и в нарушение на редица законови процедури. В допълнение, плановете на проекта показват, че 4000 дървета и 570 000 хиляди кв.м. гори, голяма част от които защитени, са предложени за изсичане и унищожаване. Сигурни сме, че има вариант спортни и развлекателни съоражения в полза на гражданите на Пловдив да бъдат изградени в града без да се унищожава зеленина с такива мащаби. Нека спасим парковете на Пловдив заедно!", казват активистите в Сдружението.

Сдружение “Граждански контрол – защита на животните” се занимава с проблемите на зелената система в Пловдив от 2011г. насам като участва в множество съдебни дела, разноските за които се събират доброволно между приятели и познати. През май месец тази година сдружението спечели конкурса “Участие за природа” на Българска Фондация Биоразнообразие с каузата “Да спасим парк Отдих и Култура”. Част от съдебните разходи са покрити от финансирането по този проект, но той привършва, а други разноски тепърва предстоят. Борбата на групата всъщност е за изкарване на светло и за изграждане на проекти при максимално опазване на зелените пространства на Пловдив. Ако искате да ги подкрепите финансово, може да дарите по следните начини:

PayPal: snc.gkzj@abv.bg
ePay: snc.gkzj@abv.bg или КИН 1576135039
банкова сметка:
банка: Обединена Българска Банка
титуляр: ГРАЖД.КОНТРОЛ- ЗАЩИТА НА ЖИВОТНИТЕ
IBAN : BG77UBBS80021031219840
BIC: UBBSBGSF

Основание за плащане – за експертиза по дело № 322/2015г. по описа на Административен съд – Пловдив (по този начин Сдружението ще знае, че парите са именно за това и ще бъдат отчетени като участие в разходите).

Проектът „Участие за природа“ се изпълнява от Българска Фондация Биоразнообразие в партньорство с Екологично Сдружение „За Земята“ и Информационна мрежа Блулинк и е финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014г.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1295 посещения

OFF

Последно качено » Участие за природата