Календар

Улично представление за Витоша от Прозрачни планини

Улично представление за Витоша от Прозрачни планиниДве истории и още малко…и нито дума

Какво кара екипът на природозащитна инициатива да излезе с улично представление за Витоша на Попа? Отговорът се крие в липсата на всякаква комуникация и работни взаимоотношения с институцията и фирмата отговорни за бъдещето на планината.

Кратко видео от представлението може да видите в ютюб канала на Прозрачни планини.

История № 1
След дълга и изпълнена с административни оправдания комуникация в края на септември Дирекцията на Природен парк (ДПП) „Витоша“ отказа на членовете на Консултативния съвет (КС) към ДПП „Витоша“ да свика извънредно заседание за обсъждане на новите планове за парка. Според дирекцията необходимост от такова заседание не е имало, тъй като общественото обсъждане предвидено за 30-ти септември е достатъчно според тях. В същото време Правилникът за дейността на КС казва, че съветът има за основна функция изготвянето на становища относно разработването на Плана за управление на ПП „Витоша“. Отново в правилника е записано, че при съгласие на 25% от членовете на съвета, такова заседание ще бъде проведено. 13 от 52 членовете на КС изявиха желание да обсъдят черновата на новия план преди общественото обсъждане, въпреки това директорът на ПП „Витоша“ отказа.

Питаме се тогава защо ДПП „Витоша“ създава съвет, който не изпълнява функциите си и не може да бъде свикан въпреки съгласието на неговите членове.

История № 2
Цяло лято Прозрачни планини следят и участват в процеса на изготвяне на актуализацията на Плана за управление на ПП „Витоша“. Да, периодът на неговата изработка беше едно лято. Резултатът е обемен документ за много средства (561 600 лв.) от Оперативна програма околна среда с ниско качество. Становища се приемаха до 30 септември 2015 г., когато се проведе и общественото обсъждане. Изпратеното от Прозрачни планини становище може да се прочете на блога на инициативата тук. Според процедурата до 30-ти октомври трябваше да сме получили отговор от изпълнителя на плана – фирма „Пролес инженеринг“ ЕООД. Писмен отговор не сме получили, но открихме, че сме в списък с още 196 становища, които дори не са разгледани, защото според изпълнителя нямат подпис, въпреки че нашето беше изпратено с електронен такъв.
Отново се питаме каква е причината гражданите да не бъдат допускани до взимането на решения за бъдещето на Витоша – решения, които ще повлияят на цялото ни общество.

Други истории:
Освен разказаните по-горе истории, ДПП „Витоша“ няма становище по отношение на следните казуси:
• Уволнението на дългогодишен служител на Изпълнителна агенция по горите изготвил становище критикуващо ДПП „Витоша“:
http://goo.gl/E70B8W
• Снимки от спорното строителство на Витоша:
http://forthenature.org/news/3473

Уличното представление, с което Прозрачни планини изразява позицията си, е символ на липсата на комуникация по отношение на бъдещето на Витоша и ясен сигнал, че когато се обърнем към хората за мнение те застават на страната на природата.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

883 посещения

OFF

Последно качено » Участие за природата