Календар

Предстои ни седмица изпълнена с граждански дейности за опазване на околната среда в цялата страна!

Предстои ни седмица изпълнена с граждански дейности за опазване на околната среда в цялата страна!Освен големия природозащитен протест за опазване на защитените територии, който Коалиция „За да Остане Природа“ организира в София, Пловдив и Русе на 26 ноември https://www.facebook.com/events/491056977731129/ през цялата настояща седмица глас надигат по значими за местните общности екологични проблеми още и в Пловдив и Стара Загора.

На 26.11.15 от 18 часа с безплатна прожекция на разтърсващия филм с участието на Джеръми Айрънс „Бунище земя“ и последваща дискусия между граждани и държавни и общински служители, Старозагорци ще започнат тяхната кампания за превръщането на град Стара Загора в град с „нулеви Отпадъци“. Тя ще се проведе в хотел Верея, зала 2. Филмът "Бунище Земя" ще ни накара да се замислим какво се случва с нашите отпадъци, когато ги изхвърлим и колко е важно да бъдем по-отговорни към боклуците, които създаваме. Пътувайки по света - от Исландия до Индонезия - кинозвездата Джеръми Айрънс разговаря с учени, политици и обикновени хора, върху чието здраве и ежедневие отпадъците са оказали сериозно отрицателно влияние. Режисьор и сценарист на филма е Кандида Брейди.

Поради засиления обществен интерес това е втората прожекция на филма в града. Този път гражданите са изпратили специални покани до служители на общината и регионалните институции, от които зависи управлението на отпадъците. "Надяваме се да можем да поговорим и за отпадъците като наша отговорност - какво може да направи всеки от нас да намали своите отпадъци, как можем да ги събираме разделно и предаваме за рециклиране, как да компостираме, също и как гражданите и неправителствените организации могат да подпомогнат усилията на община Стара Загора за по-ефективни политики за разделно събиране и управление на отпадъците. Очакваме и общината да поеме активно задълженията си по закон и да задейства реалното разделно събиране на битовите отпадъци.", сподели Цвета Христова - Богданова от Гражданска инициатива "Ракитница - Арнаутито".

В Пловдив граждански групи също ще проведат информационна акция на 28 ноември 2015, с цел да предупредят хората какво предстои да се случи и каква съдба грози най-големия парк в Пловдив. Акцията е под надслов „Да спасим парк „Отдих и Култура“ и е организирана от местна активна група. Гражданите алармират, че всички действия на общината по проектиране и планиране на дублиращия гребен канал са незаконосъобразни. Те припомнят и че Върховният административен съд също постановява поредно съдебно решение, с което обявява действията на Община Пловдив и Регионалната инспекция за околната среда и водите (РИОСВ) относно проектирането и изграждането на новата зоологическа градина за незаконни. Въпреки това сечта на дървета вече е започнала за строеж на зоологическа градина.
От Гражданската инициатива за опазване на пловдивските паркове са твърдо решени да продължат активните си действия за спасяване на зелената система на Пловдив чрез съдебни дела и гражданска активност до окончателен отказ на общината да изгради обектите.

Информационните събития в Пловдив и Стара Загора се организират с помощта на проект „Участие за природа”, който се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Проектът се изпълнява от Българска фондация Биоразнообразие в партньорство с Екологично сдружение „За Земята“ и мрежа за гражданско действие „Блулинк“.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1212 посещения

OFF

Последно качено » Участие за природата