Календар

Поискаха мораториум върху строителството в градските паркове и градини

 Поискаха мораториум върху строителството в градските паркове и градиниСпешен мораториум върху строителството в градските паркове и градини поискаха организации от няколко града в обща пресконференция, която се състоя на 11 март в Пресклуб на БТА. Събитието беше организирано по проект „Участие за природа“, финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Любомир Костадинов от Коалиция „За да остане природа“, Славена Панайотова от сдружение „Варна диша“, Първан Симеонов от „Запазете Бедечка“, Лилия Тамамджиева от сдружение “Граждански контрол – защита на животните” и Лилия Костова от гражданските граждански групи, ангажирани с градска среда в София обявиха създаването на първата по рода си обща инициатива на групи за опазване на зелените площи в София, Варна, Пловдив, Стара Загора и др. за изработването и налагането на незабавни промени в Закона за устройството на територията (ЗУТ).

Повод за обединението станаха строителните намерения в Морската градина във Варна, парк „Бедечка“ в Стара Загора, зелените площи на Бунарджика и новия гребен канал на Пловдив, Борисовата градина в София, както и много други подобни казуси из цялата страна. Докато бъдат внесени и гласувани предложените законодателни промени, природозащитните ще се борят за налагането на Мораториум като спешна спасителна мярка за зелените площи в градовете на България.

Сред предвижданите промени в ЗУТ са изработване на законова дефиниция за „зелена площ”, тъй като по думите им в момента голяма част от зелените площи и междублоковите пространства в страната всъщност се възприемат като „празно място”, което чака застрояване. И това налага тяхната спешна защита.

Борбата на гражданските групи е в защита на природата в града, за гарантирана публичност и прозрачност на процедурите, засягащи зелените площи и тяхното широко обсъждане, както и за гарантиран достъп до правосъдие за всички граждани и граждански организации - обжалване на устройствени планове – прилагане на Орхуската конвенция, на разрешения за строеж и др. Тези промени ще решат и някои от най-неотложните проблеми, свързани със застрояването на Черноморието ни, припомнят от организаторите на инициативата.

Нужни са конкретни, валидни за цялата страна правила, по които мнението на местните общности да се проучва и взема предвид. Така декларациите за активен и постоянен диалог с гражданите биха престанали да бъдат „кухи фрази“ - стана ясно на пресконференцията.

Пакетът поправки в Закона за устройство на територията предстои да бъде финализиран в най-кратък срок и да бъде представен на поредица от срещи с народни представители и широката общественост в различните градове.
Междувременно в Морската градина във Варна тази година строежите продължават, а в старозагорския парк „Бедечка“ вече започна и заравняването на терени. Затова гражданските групи и Коалиция „За да остане природа в България“ обявиха, че ще бъдат предприети протестни действия в София и в цялата страна в подкрепа на исканите промени и за предотвратяване на застрояването на двете емблематични места във Варна и Стара Загора.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1346 посещения

OFF

Последно качено » Участие за природата