Календар

Участие за природата

Целта на проекта е да насърчи включването на неправителствените организации в процесите на формулиране на политики и взимане на решения за опазването на природата съвместно с институциите на местно, регионално и национално ниво. Проектът ще осигури структуриран и целенасочен анализ и предложения за подобрение на възможностите за гражданско и НПО представителство, ще подпомогне местни инициативни групи за разрешаването на наболели екологични проблеми, ще изготви и ще се застъпи за приемането на експертни решения, законови промени и политики.


Регионална среща за опазване на градските паркове и дивата природа чрез промени в ЗУТ

Регионална среща за опазване на градските паркове и дивата природа чрез промени в ЗУТКоалиция "За да остане природа в България", Сдружение "Варна диша" и Гражданска коалиция - Пловдив Ви канят на "Регионална среща за опазване на градските паркове и дивата природа чрез промени в Закона за устройство на територията - Западна България", която ще се проведе в Пловдив на 07.02.15 г., неделя, от 10 до 15 часа.

Прочети пълния текст

1144 посещения

Подкопаването на легитимността на НПО организациите застрашава гражданското общество

Подкопаването на легитимността на НПО организациите застрашава гражданското обществоЕкологичните организации като част от активните общности са обект на натиск и черен пиар, който поставя под въпрос цялото гражданско общество и каузата, която ги движи. Това води до спад в доверието към тях, чуваемостта към проблемите, които засягат и възможността да въздействат на институциите по някакъв начин. Този проблем обаче не засяга само природозащитните организации, а всички в НПО-сектора, включително борещите се за етнически, малцинствени и джендър права. Подкопаването на идентичността на екологичните организации ще засегне и останалите, независимо дали се чувстват застрашени в момента.

Прочети пълния текст

1202 посещения

Съдът решава съдбата на най-големия парк в Пловдив със спорна екологична оценка

Съдът решава съдбата на най-големия парк в Пловдив със спорна екологична оценкаНа 15ти януари се състоя поредното заседание по делото за екологичната оценка на подробния устройствен план на гр.Пловдив, засягащ територията на парк „Отдих и култура“. Въпросната оценка, която бе подложена на скандално обществено обсъждане и приета след множество негативни становища още в края на 2014г., включително от експерти, бе обжалвана от местни организации.

Прочети пълния текст

1100 посещения

Предстоят серия от срещи за обсъждане на промени в ЗУТ

Предстоят серия от срещи за обсъждане на промени в ЗУТАко не искаш само общината да решава дали и какви зелени площи ще има в и около твоя град;
Ако искаш да имаш думата за запазването на „зелените дробове“ на България
Ако не си съгласен малкото останали незастроените плажове да се превърнат в бетонни курортни зони

Ела на среща да споделиш своя опит и да планираме заедно промени в Закона за устройство на територията, които да помогнат на нас гражданите да имаме глас в решаването на тези проблеми.

Прочети пълния текст

1102 посещения

Механизми за гражданско участие - представяне на доклад по проект 'Участие за природа'

 Механизми за гражданско участие - представяне на доклад по проект 'Участие за природа'На 15 януари 2016 г., в зала "Гъливер" на Център за култура и дебат "Червената къща" в София, от 13.30 ще бъде представен доклад относно механизмите за гражданско участие, разработен с подкрепата на Програмата за подкрепа на НПО към финансовия механизъм на ЕИП в рамките на проект "Участие за природа".

Прочети пълния текст

1115 посещения

Покана за Форум 'Време за действие' 2016

Покана за Форум 'Време за действие' 2016Форум “Време за действие” 2016 е ежегодна инициатива на фондация “БлуЛинк”, предоставяща възможност за преглед на темите, с които гражданското общество е било заето през изминалата година. Форумът събира представителите на НПО, експерти и граждани, обединявайки ги в общи теми, които тази година са механизмите за гражданско участие. Форумът ще се проведе на 15 януари 2016 г., петък, от 13.00 ч. до 19 ч. в Центърът за култура и дебат "Червената къща", ул. „Любен Каравелов“ 15, София. Вход свободен.

Прочети пълния текст

1052 посещения

„Предизвикай се да компостираш“

„Предизвикай се да компостираш“Ако искате да научите какво представлява компостирането? Как може да го практикуваме в градска среда? Какви са митове и легендите? Какво се случва по света и защо Княжево е добър пример за общностно компостиране? Заповядайте на нашето обучение „Предизвикай се да компостираш“, в което Данита Заричинова и Ирена Събева ще ни предадат знанието за това как да сме по-устойчиви. Обучението ще се проведе на 02.12 в 15:30 ч. в рамките на Дните на предизвикателствата.

Прочети пълния текст

„Витоша, играй за добро утро“ – игри и разговори за бъдещето на Витоша планина

„Витоша, играй за добро утро“ – игри и разговори за бъдещето на Витоша планинаВъв вторият ден на фестивала Дни на предизвикателствата (2-ри декември, сряда) от 9:30 ч. до 10:30 ч. в зала 3 на НДК ще започнем деня с чаша ароматен чай и разговори и игри за бъдещето на Витоша планина. Това е най-посещаваната планина в България, която напоследък е в центъра на общественото мнение. Но какви са проблемите при управлението на планината – дали дивата природа е под заплаха, дали големият туристически поток води до замърсяване на водите, дали има конфликт между ловците и туристите?

Прочети пълния текст

1107 посещения

Редки видове птици бяха открити по време на акция срещу незаконно изложени препарирани животни

Редки видове птици бяха открити по време на акция срещу незаконно изложени препарирани животниДве незаконно изложени препарирани птици, защитени по българското екологично законодателство, бяха открити по време на съвместна акция на Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) и екоинспекцията в Пловдив. По време на общата проверката в ресторант в Стария град бяха намерени скален и морски орел, като и двете птици са включени в Червената книга на България със статут уязвими. Акцията, извършена по сигнал на БФБ, е част от серия от проверки за незаконно притежаване и излагане на препарати на защитени видове и трофеи на обществени места се извърши в рамките кампания “Жив или мъртъв – ти избираш“ по проект „Участие за природа“.

Прочети пълния текст

1771 посещения

Предстои ни седмица изпълнена с граждански дейности за опазване на околната среда в цялата страна!

Предстои ни седмица изпълнена с граждански дейности за опазване на околната среда в цялата страна!Освен големия природозащитен протест за опазване на защитените територии, който Коалиция „За да Остане Природа“ организира в София, Пловдив и Русе на 26 ноември https://www.facebook.com/events/491056977731129/ през цялата настояща седмица глас надигат по значими за местните общности екологични проблеми още и в Пловдив и Стара Загора.

Прочети пълния текст

1207 посещенияПроектът "Участие за природа" с вх. BG05/991 се изпълнява от Българска фондация Биоразнообразие в партньорство с Екологично сдружение "За Земята" и Информационна мрежа Блулинк с финансиране в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.

Тази интернет страница е създадена с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Българска Фондация Биоразнообразие и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

Петиции

  Дарения

  Можете да направите дарение за кампанията

  Знаете ли, че..

  В България са известни 4 вида лешояди – отдавна изчезналият брадат лешояд, изключително редкият черен лешояд, белоглавият и малкият /египетски/ лешояд.
           
  Install Flash player!