Календар

Участие за природата

Целта на проекта е да насърчи включването на неправителствените организации в процесите на формулиране на политики и взимане на решения за опазването на природата съвместно с институциите на местно, регионално и национално ниво. Проектът ще осигури структуриран и целенасочен анализ и предложения за подобрение на възможностите за гражданско и НПО представителство, ще подпомогне местни инициативни групи за разрешаването на наболели екологични проблеми, ще изготви и ще се застъпи за приемането на експертни решения, законови промени и политики.


Улично представление за Витоша от Прозрачни планини

Улично представление за Витоша от Прозрачни планиниДве истории и още малко…и нито дума

Какво кара екипът на природозащитна инициатива да излезе с улично представление за Витоша на Попа? Отговорът се крие в липсата на всякаква комуникация и работни взаимоотношения с институцията и фирмата отговорни за бъдещето на планината.

Кратко видео от представлението може да видите в ютюб канала на Прозрачни планини.

Прочети пълния текст

880 посещения

Карадере учи да се спазва закон

Карадере учи да се спазва законНа 3ти ноември Административен съд Варна разгледа поредното дело, касаещо строителството на Карадере. Дело No 3761/2014 е образувано след сезиране на Окръжна прокуратура Варна от Министерството на околната среда и водите и касае плана за урбанизиране на Карадере.

Прочети пълния текст

928 посещения

Забраната за къмпингуване в Карадере падна в съда

Забраната за къмпингуване в Карадере падна в съдаИзлезе решението на Варненски административен съд по жалбата на представители на гражданска група „Да спасим Карадере“ срещу чл. 64а от Наредба №1 за опазване на обществения ред, поддържане чистотата и безопасността на територията на Община Бяла. Наредбата беше променена през април тази година с цел да забрани „разполагането на кемпери, каравани и палатки извън туристическите обекти, категоризирани като къмпинги“ с предвидени глоби от 100 до 500 лева за „нарушителите“.

Прочети пълния текст

1727 посещения

Деца от кърджалийско училище обявиха началото на зелена революция в града

Деца от кърджалийско училище обявиха началото на зелена революция в градаУченици и учители от ОУ „Св. Климент Охридски” в Кърджали, както и местни граждани, създадоха градина за екологично чисти плодове и зеленчуци и обявиха началото на своята зелена революция за по-добра градска среда и по-екологичен начин на живот. Децата вече знаят повече за органичното земеделие, опазването на биоразнообразието и околната среда и компостирането, а училищният им двор се превърна в любимо място в квартала. На 30 октомври от 12 часа всички, взели участие в създаването на биоградината, ще представят труда си. На тържеството ще има още драматизация, посветена на екологично чистите плодове и зеленчуци, както и викторина с награди.

Прочети пълния текст

1014 посещения

Защитени ли са наистина защитените зони в България? - дискусия в Екомузей с Аквариум, Русе

Защитени ли са наистина защитените зони в България? - дискусия в Екомузей с Аквариум, РусеВ рамките на гостуването на изложбата "Натура 2000 - най-доброто от природата на България и Европа" в Русе, което ще продължи до 22 ноември, Българска фондация Биоразнообразие организира дискусия на тема „Защитени ли са наистина защитените зони в България?“. Тя ще се проведе на 28 октомври (сряда) от 18 часа в Екомузей – Аквариум, ул. „Етър“ 3, гр. Русе. Вход свободен.

Прочети пълния текст

943 посещения

Бургаски съд отложи делото за разрешителните за строеж на огради в Карадере

Бургаски съд отложи делото за разрешителните за строеж на огради в КарадереСлед добрите новини за спечеленото дело във Върховен административен съд (ВАС), с което съдът окончателно реши, че инвеститорът на т.нар. "луксозен къмпинг" на Карадере Макси 1 АД не може да строи без ОВОС, на 26 октомври се състоя заседание на Бургаски административен съд по още едно дело, свързано с разрешенията за строеж в местността. Делото оспорва издадени разрешителни за строеж на двуметрови поцинковани огради в имотите на Макси.

Прочети пълния текст

1246 посещения

Русе посреща изложбата на БФБ „Натура 2000- най-доброто от природата на България и Европа“

Русе посреща изложбата на БФБ „Натура 2000- най-доброто от природата на България и Европа“На 21 октомври 2015 г., от 17:30 часа, в Екомузей с Аквариум, ще бъде официалното откриване на изложбата „Натура 2000 - най-доброто от природата на България и Европа” в Русе, организирано от Българска Фондация Биоразнообразие, в партньорство с Регионален исторически музей – Русе, Туристическо дружество „Приста”.

Фейсбус събитие: https://www.facebook.com/events/893932513996047/

Прочети пълния текст

1124 посещения

ВАС спря строителството на Карадере

ВАС спря строителството на КарадереВърховният административен съд (ВАС) спря строителството на Карадере. От съдебно решение, публикувано днес на сайта на съда, става ясно, че е отхвърлена жалбата на инвеститора „Макси І“ срещу решение на Административния съд в Бургас от 2014 г. Фирмата ще трябва да плати и 300 лева разноски на Регионалната дирекция по околната среда и водите – Бургас (РИОСВ).

Прочети пълния текст

Община Самоков отказа референдум за сметището

Община Самоков отказа референдум за сметищетоИнициативният комитет срещу изграждане на регионално депо за отпадъци в Самоков събра 4 111 подписа за провеждане на референдум в общината. 3122 са признати като коректни, което е повече от изискуемата една десета от гражданите с избирателни права. Въпреки това, кметът на общината и общинските съветници, отхвърлиха предложението за провеждане на референдум за мястото на новото сметище.

Прочети пълния текст

1506 посещения

Дари, спаси парковете на Пловдив!

Дари, спаси парковете на Пловдив!Административен съд – Пловдив назначи двойна експертиза (за еколог и инженер) в делото за дублиращ гребен канал в Пловдив. Делото се води от Сдружение “Граждански контрол – защита на животните” и разходите трябва бъдат заплатени от Сдружението.

Прочети пълния текст

1291 посещенияПроектът "Участие за природа" с вх. BG05/991 се изпълнява от Българска фондация Биоразнообразие в партньорство с Екологично сдружение "За Земята" и Информационна мрежа Блулинк с финансиране в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.

Тази интернет страница е създадена с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Българска Фондация Биоразнообразие и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

Петиции

    Дарения

    Можете да направите дарение за кампанията

    Знаете ли, че..

    Край село Граматиково, Бургаско, се намира единственото в Европа находище на дървовидна (странджанска) боровинка.
             Планина, обичам те