Календар

Участие за природата

Целта на проекта е да насърчи включването на неправителствените организации в процесите на формулиране на политики и взимане на решения за опазването на природата съвместно с институциите на местно, регионално и национално ниво. Проектът ще осигури структуриран и целенасочен анализ и предложения за подобрение на възможностите за гражданско и НПО представителство, ще подпомогне местни инициативни групи за разрешаването на наболели екологични проблеми, ще изготви и ще се застъпи за приемането на експертни решения, законови промени и политики.


Дело във ВАС решава дали проекта на Макси 1 АД в Карадере трябва да преминава екологична оценка

Дело във ВАС решава дали проекта на Макси 1 АД в Карадере трябва да преминава екологична оценкаНа 07.10.2015 се състоя заседание на Върховния административен съд (ВАС) по административно дело № 4406/2015, заведено след обжалване на инвеститора Макси 1 – АД срещу решение на Бургаския административен съд по дело № 2271/2014 г. Чрез делото в Бургас Макси 1 АД иска Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) Бургас да отмени решението си, че инвестиционния проект за изграждане къмпинг подлежи на оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС). Жалбата на Макси 1 обаче е отхвърлена и те обжалват пред по-горна инстанция.

Прочети пълния текст

1340 посещения

Да спасим Карадере с награда „Златен ключ“

Да спасим Карадере с награда „Златен ключ“Наградата се присъжда от Програма достъп до информация всяка година по случая Международния ден на правото да знам. Инициативата е наградена за използване на процедурата по Заявление за достъп до обществена информация (ЗДОИ) и публичните регистри за осветляването на детайли по планираното застрояване на територията на Кара дере, както и за установяване на законови нарушения. Използват получената по ЗДОИ информация в кампанията си и в делата, заведени относно законността на проекта. През лятото на 2015 г. използват ЗДОИ за разкриване на дейността на властите по повод проверките за нелегално къмпингуване. Групата използва интернет за съвместно планиране и координиране на действия, в т.ч. формулиране и подаване на заявления за достъп до информация.

Прочети пълния текст

925 посещения

Историческа съдебна победа за активните граждани на гр. Пловдив!

Историческа съдебна победа за активните граждани на гр. Пловдив!Пловдивски административен съд отмени решението на РИОСВ-Пловдив да не се извършва Екологична оценка за изменение на общия устройствен план (ОУП) на града в границите на територията на спортен комплекс “Отдих и култура”. Става въпрос за същата територия, на която е предвиден да се изгради дублиращ гребен канал (с хотели и атракции), и за която природозащитници алармират от няколко месеца насам.

Прочети пълния текст

3160 посещения 1 коментара

Обжалват комплексното разрешително на сметището на община Стара Загора

Обжалват комплексното разрешително на сметището на община Стара ЗагораНа 24 септември граждани и неправителствени организации подадоха жалби срещу издаденото комплексно разрешително за Регионален център за управление на отпадъци Ракитница - Изток. С жалбата до Административен съд - София се иска решението на Изпълнителната агенция по околна среда да се отмени като противоречащо на закона и проектът за сметище край Ракитница да бъде спрян.

Паралелно с това експерти и инициативни комитети срещу изграждане и на други незаконосъоразни сметища подготвят обща хоризонтална жалба до Европейската комисия, с която се иска да се спрат парите за депата и да се търси отговорност за нарушението на европейските норми.

Прочети пълния текст

1375 посещения

Съвременна архитектура, пешеходен туризъм и опазване на природата по европейския маршрут Е4

Съвременна архитектура, пешеходен туризъм и опазване на природата по европейския маршрут Е4“Wonderbird единство с природата“ е една от онези неправителствени организации, които са се заели с тежката задача да свържат съвременната архитектура, устоичивия туризъм и запазването на природата в едно.
В рамките на конкурса ни за гражданска активност “Участие за природата” сдружението кандидатства и макар темата на предложението да беше малко встрани от фокуса на конкурса идеята на младите архитекти стана един от фаворитите на журито. Искаме да ви разкажем за тях и се надяваме, че ще намерят начин да реализират проекта си.

Текст: Албена Костадинова

Прочети пълния текст

1392 посещения

РДНСК Пловдив - феодално стопанство или работещо подразделение на МРРБ

РДНСК Пловдив - феодално стопанство или работещо подразделение на МРРБСлед месеци граждански протести, сигнали до държавни и общински власти, незаконни сечи и строителство на територията на парк „Отдих и Култура“ в Пловдив, днес 27.08.2015г. Коалиция „За Да Остане природа“ изпраща официално запитване – сигнал до Министерство на регионалното развитие и благоустройството, за да разбере – защо отговорните институции си затварят очите пред не съвсем „изрядните“ действия на община Пловдив? И още….

Прочети пълния текст

1853 посещения

Пловдивчани обесиха ритуално закони пред РДНСК

Пловдивчани обесиха ритуално закони пред РДНСК"Граждани извършиха тази сутрин ритуално „обесване“ на законите, които не се спазват от община Пловдив и РДНСК, която досега упорито мълча на сигналите за незаконен строеж и сеч на територията на старата зоологическа градина".
Пред входа на строителната инспекция бе издигната картонена арка с параграфите на редица закони, които са нарушени при строежа, промяната на устройството на територията и сечта на дървета, която продължава да се извършва. Служителите бяха принудени да минат през законите или да ги стъпчат, повечето избраха да ги заобиколят.

Прочети пълния текст

1128 посещения

Осинови си кошер!

Осинови си кошер!В ежедневието си човек се сблъсква с хиляди животни, някой от които получават дори и престижната титла “първи приятел на човека”. Един от тези приятели, който напълно заслужено е получил тази титла е пчелата. Това малко съкровище не само се грижи да ни доставя мед, но и с опрашването си помага на хиляди растителни видове да продължат да съществуват. Отсъствието им би повлияло фатално върху биоразнообразието и продуктивността на хиляди растения.
Може би сте чували, че през последното десетилетие на хиляди места по планетата тези наши верни приятели изчезват и кошерите им изведнъж остават празни. Изчезването на пчелите на много места по света е равносилно на глад и мизерия, а в глобален мащаб, дори и Айнщайн е казал, че не бихме се справили и 4 години без тях. Учените усилено работят върху този проблем, като едни от основните причини за явлението са вмешателството на човека в природата, използването на пестициди, глобалното затопляне и още много много други. Това обаче ясно показва, че съществуват още много неизвестни пред решаването на проблема.

Прочети пълния текст

1388 посещения

Форум Гражданско участие: В купен мач на края на сезона политиците бият гражданите с 4:0

Форум Гражданско участие: В купен мач на края на сезона политиците бият гражданите с 4:0Споделяме с вас мнение на Форум Гражданско участие относно дискусията за прякото гражданско участие и ще имат ли те почва у нас.

В края на месец юли, в разгара на лятото, на тежък терен и при високи температури се изигра последния мач между политици и граждани. Залогът беше сериозен – купата означава за победителя по-силен глас във вземането на решения.

Преди първия съдийски сигнал…

В предварителните тренировки отборът на гражданите, съставен от активни личности, организации, мрежи и коалиции и дори – Обществен съвет към Парламента, подготвиха редица предложения за законодателни реформи във връзка с прилагането на референдумите като инструмент за „феър плей”. Целта бе да може суверенът, ще рече, избирателите, да контролират избраните от тях и да предлагат алтернативни решения, когато не се спазват правилата на играта и не се чувстват представлявани. В отбора на политиците и най-вече – от страна на капитана (ГЕРБ) и централните нападатели (Реформаторите), беше демонстрирана готовност правилата да се приемат и спазват.

Прочети пълния текст

1028 посещения

Строител нападна архитект при гражданска акция

Строител нападна архитект при гражданска акцияПарк “Отдих и култура” продължава да губи дървета
Гражданската група, ангажирана с каузата "Да спасим парк 'Отдих и Култура" от Пловдив от години се бори с всички законови методи за опазване и облагородяване на зелената градска среда на града на тепетата, но наглоста и непукизма на местните власти, институции и на строителната фирма, наета от общината, днес достигна своя апогей по време на гражданска акция за заснемане незаконни сечи и строителни работи в един от гр. паркове. Вижте техния разказ:

Прочети пълния текст

1389 посещенияПроектът "Участие за природа" с вх. BG05/991 се изпълнява от Българска фондация Биоразнообразие в партньорство с Екологично сдружение "За Земята" и Информационна мрежа Блулинк с финансиране в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.

Тази интернет страница е създадена с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Българска Фондация Биоразнообразие и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

Петиции

    Дарения

    Можете да направите дарение за кампанията

    Знаете ли, че..

    Над Странджа преминава вторият по големина прелетен път на птиците в Европа - Via Pontica.
             Планина, обичам те