Календар

Участие за природата

Целта на проекта е да насърчи включването на неправителствените организации в процесите на формулиране на политики и взимане на решения за опазването на природата съвместно с институциите на местно, регионално и национално ниво. Проектът ще осигури структуриран и целенасочен анализ и предложения за подобрение на възможностите за гражданско и НПО представителство, ще подпомогне местни инициативни групи за разрешаването на наболели екологични проблеми, ще изготви и ще се застъпи за приемането на експертни решения, законови промени и политики.


Рилска мисия – търсят се доброволци за Седемте Рилски езера

Рилска мисия – търсят се доброволци за Седемте Рилски езераПрез последните години броят на туристите в района на Седемте Рилски езера се увеличава, което води след себе си до редица проблеми като замърсяване с отпадъци и разрушаване на пътеките. В същото време нямаме научни данни до какво води човешкият натиск върху химията и физиката на езерата и състоянието на дивите животни и растения.

Ето защо коалицията "За да остане природа в България" с подкрепата на проектите "Прозрачни планини" и "Участие за природа" със съдействието на Национален парк „Рила” набираме доброволци, които да се включат в акцията „Рилска мисия”.

Прочети пълния текст

2718 посещения 2 коментара

Има дефицит в законовите механизми за гражданско участие, контрол и достъп до правосъдие за опазване на черноморското крайбрежие, зелени градски площи и изграждане на сметища

Има дефицит в законовите механизми за гражданско участие, контрол и достъп до правосъдие за опазване на черноморското крайбрежие, зелени градски площи и изграждане на сметищаГраждански групи и НПО от цялата страна (7 града и над 20 организации) дискутираха опазването на последните незастроени плажове по българското Черноморие, зелената градска среда, законност и политиките за управление на отпадъците в рамките на граждански форум „Участие за природа“, организиран вчера, 20 юли, в София. Изненадващо за участниците, които предварително планираха да се разделят в няколко паралелни групи, присъстващите откриха, че въпреки различните казуси, причинителите им твърде често са едни и същи.

Прочети пълния текст

4203 посещения

Част от успехите на кампании за защита на зелената градска среда и природата

Част от успехите на кампании за защита на зелената градска среда и природатаВажно е да се знае - хората, участвали в различни граждански кампании за опазване на природата, зелената градска среда и за подобряване политиките за управление на отпадъците споделиха цял списък постижения. Въпреки че сходни проблеми продължават да се появяват в други градове или райони, важно е да се знае, че успешни кампании има и че гражданското общество укрепва. Представяме ви списък с "успехи" - за вдъхновение и надежда, за да благодарим на всички, които са допринесли за подобряването на жизнената среда на всички нас и да пожелаем гражданските инициативи да са все по-жизнени, креативни и бързо да водят до резултати, а държавата, в която живеем, да става все по-нормална.

Прочети пълния текст

1241 посещения

Граждански форум „Участие за природа”

Граждански форум „Участие за природа”На 20 юли, в Бетахаус в София граждански групи и НПО от цялата страна и експерти от Коалиция „За да остане природа в България” ще се съберат, за да обменят опит, да потърсят пресечни точки и да планират общи действия за опазване на последните незастроени плажове по българското Черноморие, зелена градска среда, законност и ефективност в политиките за управление на отпадъците.

Прочети пълния текст

1469 посещения

След протеста срещу незаконен зоопарк в Пловдив става ясно с какви документи се строи

След протеста срещу незаконен зоопарк в Пловдив става ясно с какви документи се строиПродължаваме да следим гражданската кампания за запазване на парк "Отдих и култура" в град Пловдив. Публикуваме пълният текст на тяхното прессъобщение след протеста на 8 юли.
"Част от участниците в протеста – граждани и представители на неправителствени организации, присъстваха на сесията на Общинския съвет, която се проведе на следващия ден. Те разясниха на общинските съветници за подадените жалби и сигнали срещу строителството до Административен съд – Пловдив и РДНСК, и предложиха три алтернативни места за изграждане на кът за диви животни. Общинските терени, намиращи се в различни квартали на града, са празни и на тях може да се строи без да е необходимо се изсичат дървета в близост до защитени територии, които са предмет на опазване от българското и европейското законодателство. Природозащитниците споделиха пред общинските съветници за възможността вместо зоопарк да се създаде спасителен център за диви животни по успешния модел, разработен в Стара Загора от „Зелени Балкани”.

Прочети пълния текст

1591 посещения

Дискусия за начините за намаляване на отпадъците на общината се проведе в Стара Загора

Дискусия за начините за намаляване на отпадъците на общината се проведе в Стара ЗагораНа 06.07.2015 в Стара Загора се проведе прожекция на филма „Бунище Земя“ и среща-дискусия на тема “Намаляване на отпадъците в общината - отговорността на гражданите и задълженията на местните власти”. В събитието взеха участие както млади хора от гр. Стара Загора, така и хора от инициативния комитет към селата Ракитница-Арнаутито, които се борят срещу изграждането на морално остаряло депо за битови отпадъци върху плодородните земи и питейната вода в района на домовете им.

Прочети пълния текст

988 посещения

Община Пловдив започна незаконно изграждане на зоологическа градина

Община Пловдив започна незаконно изграждане на зоологическа градинаПродължава борбата на гражданските групи, ангажирани с каузата "Да спасим парк 'Отдих и Култура'", с решението на община Пловдив да издаде разрешение за строеж на нова зоологическа гради в нарушение на българското законодателство. Кампанията е една от наградените в гражданския ни конкурс, организиран по проект 'Участие за природа'.

Прочети пълния текст

2390 посещения 6 коментара

Стартира прочистване на гората над Шипка без прокарване на черни пътища

Стартира прочистване на гората над Шипка без прокарване на черни пътищаСанитарната сеч е назначена в следствие от силна буря, но местните жители не желаят прокарване на нови черни пътища в гората над Шипка, защото според тях те ще доведат до нови рискове от нелегални сечи, наводнения и ерозия. Ето защо, благодарение на услията на Инициативен Комитет, гр.Шипка през последните 3 месеца, за първи път сечта ще се изведе с животинска тяга.

Прочети пълния текст

Дискусия за управление на отпадъците в Стара Загора

Дискусия за управление на отпадъците в Стара ЗагораРазтърсващ старт на дискусията ще даде прожекцията на филма "Бунище Земя". Филмът ще ни накара да се замислим какво се случва с нашите отпадъци, когато ги изхвърлим и колко е важно да бъдем по-отговорни към боклуците, които създаваме.

Стара Загова, 6 юли (понеделник), 18.00 часа, хотел Железник.

Прочети пълния текст

964 посещения

Акция 'Отговорни къмпингари' 2015, Карадере

Акция 'Отговорни къмпингари' 2015, КарадереЗа втора поредна година Сдружение "Идеи за промяна", част от гражданската инициатива "Да спасим Карадере" показват, че трябва да бъдем отговорни във всяко едно действие и давал личен пример с акция за изграждане на тоалетни. Това е и знак, че хората, които посещават Карадере, имат желание и за готови на действие, за да опазят мястото, което посещават, такова, каквото е. Очаквайте скоро и разказ за обозначаването на дюните на Карадере, както и кодекс на къмпингуващия. Предаваме техния разказ, публикуван във Фейсбуйк, за да вдъхновим още хора да направят нещо за мястото, което обичат.

Прочети пълния текст

2380 посещенияПроектът "Участие за природа" с вх. BG05/991 се изпълнява от Българска фондация Биоразнообразие в партньорство с Екологично сдружение "За Земята" и Информационна мрежа Блулинк с финансиране в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.

Тази интернет страница е създадена с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Българска Фондация Биоразнообразие и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

Петиции

  Дарения

  Можете да направите дарение за кампанията

  Знаете ли, че..

  В Стара Загора се намира единствената в България специализирана болница за лечение, рехабилитация и връщане в природата на пострадали диви животни. Повече информация.
           
  Install Flash player!