Календар

'Треска за газ' (2010) - немски документален филм за шистовия газ

This text is replaced by the Flash movie.

Треската за шистов газ заразява цяла Европа. Американската компания "Ексон Мобайл" е започнала проучвания в района Нидерзаксен - земята на вятърните електроцентрали и житницата на Германия.

Журналистите от немската телевизия "3 сат" решават да разберат какво представлява добивът на шистов газ и наистина ли той ще превърне страната в "новия Катар".

Изследвайки подробно технологията на проучване и добив, те скоро установяват огромния риск, пред който са изправени екологията и населението.

Придружен от геолога Джон Столц, екипът открива редица проблеми и пропуски, запознавайки ни последователно с: безразборното строене на съоръжения; незаконното изхвърляне на отпадъчните води в реките и езерата; огромния трафик на цистерни и камиони; непригодените за обработка на тези "специални отпадъци" пречиствателни станции; неуплътнените цистерни за кондензат, от които газът изтича денонощно.

Как ще се промени светът, ако технологията за добив не бъде спряна? На този и на редица други въпроси ще намерите отговор във филма.

Благодарение на: http://www.dokumentalni.com/ и http://kolibka.com/.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3268 посещения

OFF