Календар

Къде какво се СЛУЧИ на 22 април - първи (и следващи...) отзиви и информация

Изкуствени цветни градини, почиствания, залесявания, арт-инсталации от боклуци, музика, факелни шествия, информационни табла, дискуции, анкети и какво ли не…посветиха на Деня на Земята природозащитни организации, инициативни групи, училища и приятелски компании!

Ловеч
Доброволци на Сдружение “Екомисия 21 век” потърсиха отговор на въпроса: «Какво искате и можете да направите за околната среда и природата на своето населено място?» сред гражданите на Общината. В замяна ги дариха с много усмивки и информационни материали за историята на възникване и отбелязване на Деня на Земята. Представени бяха и екологичните проблеми в България и ПО ЗЕМЯТА. Гражданите от своя страна поставиха на дневен ред различни въпроси около зоните за отдих: парк Стратеш, алеята Башбунар; проблеми на градския транспорт; чистотата на река Осъм; отговорното поведение на гражданите по отношение на околната среда и в частност отпадъците и чистотата на населеното място, необходимост от работа с младото поколение за екологично образование и поведение и др. Обобщената информация от мненията на гражданите е вече изпратена до кмета на Общината.


Русе празнува 3 дни:
На 20.04. (петък) в Русенски университет "А. Кънчев" съвместно РИОСВ-Русе беше организиран дискусионен форум на тема "Призив за справяне с проблемите на глобалното затопляне". Гостлектор беше доктор Нешо Чипев - директор на Центалната Лаборатория по Обща Екология с презентация " Глобалните проблеми: цената на истината".
По-късно пред катедрата по екология и опазване на оклната среда гостуваха дечица с ревю на облекла, изработени от отпадни материали.
В двора на Русенския унивеситет бе поставена изложба на открито "Съвършената природа"- фотографии на Николай Ковачев от защитени местности на България.

На 21.04 (събота) направихме акция за почистване на района зад Русенски университет заедно със сдружение "Опора".

На 22.04 (неделя) в Парка на Младежта празнувахме с деца, ученици и студенти, като изработвахме априлки.
Априлките са символ, разпространен в голяма част от градовете. Предтавлява многоцветна мартеница, която всеки трябва за закачи, когато види красиво природно място, което иска да бъде опазено.
Докато възрастните обещаваха добро дело ЗА ЗЕМЯТА и го записваха на голямо платно, децата рисуваха на 26 импровизирани платна, като всяко носеше буква от " За да остане природа в България".
Всички получиха като подарък пакетче семенца на незабравка да ги посее на своето любимо място.


В Бургас с горящи факли отбелязаха Деня на Земята
На 22 април, неделя, се проведе протестно шествие с факли, под мотото “Не на тъмно за природата”. Шествието започна около 20.00 ч. от площад “Тройката”, (до паметника) в гр. Бургaс, премина по улица“Александровска”, по “Богориди” и се установи в Морската градина на “Охлюва”. Там имаше прожекция на репортажни филми, относно беззаконията в защитените територии в страната ни и презентации със снимки от най-прекрасните места на българската природа. Въпреки студеното време близо 100 души се присъединиха към мероприятието, повечето от тях младежи.
Особено внимание беше отделено на Природен парк ”Странджа” и абсурдната ситуация, в която се намира в момента. Да припомним, че Община Царево и инвеститорът на незаконното вилно селище „Златна перла” край село Варвара, обжалват заповедта за обявяване на Природен парк “Странджа” от 1995 г., за да може строежът да се узакони и да се превърне останалата незастроена най-южна част на българското Черноморие в бетонна пустиня. Следващото заседение на съда се очаква да бъде на 21 май 2007 г.

Протестиращите искаха да бъде изградена ясна екологична политика в България и да се прекрати порочната практика, да се вземат “на тъмно” решенията за националните ни богатства. Младежите споделиха, че се надяват това да е само началото на подобни акции, понеже губим природата си всеки ден и час.
Организатори бяха Българско дружество за защита на птиците клон – Бургас и Дирекция на Природен парк “Странджа” с подкрепата на коалиция „За да остане природа в България”.

Първите снимки от София (изпращайте още....:)
и тук имаше априлки...

и изкуствена цветна градина...

и забавления за децата...


и за възрастните...
музика...


и пак музика...


и много информация....

за НАТУРА 2000за климата...


за птиците...


Имаше и спорт...


и демонстрация какво ще се случи с множеството хотели по морето

Имаше ни и всички нас, радваме се, че бяхме заедно!

Пристигнат и снимки от почиствания на междублоковите пространства - като това от кв. Люлин, площадката до бл.442, почистена от децата и техните семейства!


ХасковоБългарско дружество за защита на птиците / БДЗП/ и Регионалната инспекция по околна среда и води / РИОСВ / град Хасково отбелязаха 22 април денят на Земята с поредица от прояви в града.
В петък, 21 април, беше организирана акция по почистването на Младежкият хълм, в която се включиха ученици от ПМГ Хасково и СОУ “Васил Левски”. На следващият ден беше прожектиран филмът на Ал Гор за климатичните промени и глобалното затопляне на планетата и бяха поставени седем къщички за пойни птици в парк “Кенана”.
В инициативите се включиха повече от 40 деца, студенти и приятели на БДЗП.

Малко Търново
Народно читалище "Просвета" организира приказен Ден на Земята за децата.


Заедно те изработиха чудни апликации, платна и украси,


рисуваха на асфалт,
облякоха се в различни костюми на горски герои

и попяха за запазването на природен парк "Странджа":Ето как в Горна Оряховица учениците от СОУ Вичо Грънчаров събраха разделно 2332 кг отпадъци. Почистването беше реализирано в района на екопътека „Камъка” и хижа „Божур”. Освен, че приложиха разделното събиране на практика, в Младежкия дом имаше и среща - дискусия по темата.


Пристигнаха първите снимки и информация за подкрепата за българската природа от българите в чужбина.

Кьолнкомпозиция от 100 бели пластмасови цветя от чаши, “насадени” посредством стоманена тел вьв фугите между каменните плочки на площада над къолнската филхармония шокира минувачите.

Тя съпоставяше иначе нежната картина на поле от цветя, полюшващи се от вятъра в студения изкуствен свят, създаден от човека с природните картини. Това провокираше визуално случайно минаващите хора и ги караше да се замислят за пагубното отношение на “цивилизования” човек към природата. Няколко от нас отговаряха на въпросите на минувачите и обясняваха защо сме направили тази инсталация и разказваха за проблемите с природата в България. Много хора фотографираха „цветната градина”.

На същия ден по-късно се състоя концерта на Горан Брегович във филхармонията. Ето защо, освен голям брой минувачи и туристи, много посетители от балканския регион също видяха акцията.


Амстердам
По случай Деня ан Земята в защита на българската природа в Амстердам група от около 30 човека разпространи сред хилядите туристи – посетители на световно известния музей на Ван Гок. Чрез изложба на фотографии на ерозиралите хълмове на ски зона Банско в Национален парк Пирин и други емблематични унищожавания на защитените зони беше разпространена и информация за осакатяването на екологичната мрежа НАТУРА 2000 при изграждането й в България.
Участниците в акцията направиха анкета сред минувачите за отношението на чуждестранните туристи към превръщането на защитените и запазени природни места в България обекти на масов туризъм. 39 човека от Гърция, Австралия, Финландия, Холандия, Португалия, Чехия, Испания, Великобритания, Китай, Германия, САЩ, Италия, Франция бяха запитани дали информацията за тежкото състояние на морските и планински курорти в България ще им повлияе да закупят недвижима собственост или да отидат на почивка в тези региони в България. Никой от запитаните не изяви желание да отиде на ски в зимен курорт с лошо управления и негативно въздействие върху околната среда; половината от запитаните отговориха, че биха отишли на почивка в луксозен хотел до морето само, ако са сигурни, че построяването му не е свързано с унищожаване на природната среда. Около 20 % казаха, че биха отишли на къмпинг на открито или биха посетили място с много внимателно отношение към околната среда. 90 % от запитаните заявиха, че качеството на околната среда е от голяма важност за тях, когато решават къде да прекарат ваканцията.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

OFF

Последно качено » Новини