Календар

Българското правителство признава, че вече два месеца не предприема нищо за „отложените” зони от мрежата Натура 2000

От писмо на правителствената Национална служба за защита на природата до коалицията от 17 природозащитни организации „За да остане природа в България” става ясно, че през последните два месеца българското правителство не е предприело никакви стъпки по „отложените” зони от европейската екологична мрежа Натура 2000.

В началото на март 2007 г. българското правителство „отложи” близо половината територия на зоните, предложени за включване в европейската екологична мрежа Натура 2000. Идеята на правителството беше те да бъдат „прецизирани” с помощта на БАН до края на октомври 2007 г. В писмото обаче се казва, че се „очаква сключването на договор между МОСВ и БАН”, както и че се уточняват параметрите му. Точни дати не са посочени.

Неколкократно досега учени от БАН, които са участвали в набирането на научната информация по изграждането на мрежата Натура 2000, заявиха, че вече предоставената информация от тях е пълна, както и че при повторно „прецизиране” на мрежата не очакват да получат нови данни, които да доведат до окончателно изключване на предложените зони. Учените от БАН заявиха също, че досегашните данни са набирани в продължение на години и едва ли няколкото месеца от сега до октомври ще дадат цялостен поглед върху бъдещата мрежа.

От писмото на Национална служба за защита на природата не личи правителството да е взело мерки по превантивното опазване на зоните, предложени за мрежата Натура 2000, които са били „отложени” за октомври. Това обаче е изискване на европейските директиви.

Писмото на правителствената Национална служба за защита на природата е в отговор на заялвение за достъп до обществена информация от страна на член на коалицията „За да остане природа в България”

Междувременно хиляди българи излязоха по улиците на български и европейски градове в Деня на Земята – 22 април, за да призоват за опазване на Българската природа и покажат, че са против орязването на мрежата Натура 2000 в страната.
Вижте как беше посрещнат Деня на Земята

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

OFF

Последно качено » Новини