Календар

МОСВ ще трябва да защити с активни действия думите на министър Чакъров в защита на екологичния туризъм, ако са реална позиция, а не политически слалом

Източник: Коалиция "Спасете Пирин"
Министър Джевдет Чакъров пожела на туристическия бизнес да развива екотуризъм. Той изпрати поздравителен адрес до председателя на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова и до всички представители на туристическия бизнес по повод официалното откриване на туристическия сезон Лято 2007, съобщиха от МОСВ.

"Като министър на околната среда и водите, не мога да не отбележа, че все още приходите от екологичен туризъм представляват едва 10 процента от всички приходи, които осигурява туризмът у нас. Все още той е основно два вида - морски и планински и е ограничен в рамките на два сезона - лятото и зимата", пише в поздравителния адрес на министъра на околната среда и водите.

И от гледна точка на това, че природата е не само красив пейзаж, а пейзаж, който струва пари, т.е. капитал за развитие на туризъм, аз съм сигурен, че от вас ще получим подкрепа и за установяването на екологичната мрежа Натура 2000 у нас, защото тя е механизъм за опазване на прекрасната ни природа и богатото ни биологично разнообразие", отбелязва Джевдет Чакъров.
Той посочва още, че несъмнено туризмът, когато е добре планиран и добре ръководен, може да даде тласък в развитието на регионите. А те, със своите дадености - природни, културно-исторически, особености на бита и фолклора, дават прекрасна база за разнообразни туристически продукти, пише министърът.
Той изразява своята надежда, че всички, със съвместни усилия, ще успеем да направим още по-добър и качествен туризъм. За това са нужни неща, които несъмнено имаме - предприемчивост и дадености, но ни е нужна още малко воля, отбелязва в поздравителния си адрес Джевдет Чакъров.1Уважаеми г-н Чакъров,

Изненадите около правителствената еко-политика не стихват, а с тях и удивлението на неправителствения сектор по отношение на неритмичните стъпки в тази насока от страна на МОСВ.

Не можем да скрием, че сме приятно изненадани от изявената от Вас позиция по отношение на спешно необходимото преосмисляне на поведението и перспективите пред българския туризъм на 23.04.2007.

Учудени сме и че позицията на неправителствените организации съвпада с официална позиция на МОСВ.

Запазвайки обаче гражданския си скептицизъм, сме длъжни да попитаме от името на десетките хиляди граждани, подписали се в защита на дивата българска природа и срещу късогледите „инвестиции“ в туризма, планиращи бетонирането й, дали тези думи са само политически ход или позиция, която Министерството е готово да отстоява?

Ако второто е вярно, както се надяваме, то тогава правителството ще трябва да преразгледа скандалната си политика да награждава чрез Агенцията за инвестиции, проекти, които очевидно са в разрез с екологичното законодателство и застрашават правото на чиста околна среда на местното население, лишавайки го от качествено водо- и електроснабдяване, чист въздух и качествена социална среда.

Коалиция „Спасете Пирин“ заявява, че ако МОСВ наистина има смелостта да изпълни задълженията си, то най-логично би било това да стане незабавно по отношение на онези 12 проекта за огромни ски-комплекса, осакатяващи българските планини, подобни на Банско. Очевиден е проблемът, че сняг под 1500 м. в България вече няма да има, а над тази височина се намират национални паркове и защитени територии, в които строителството е строго забранено. Как тогава такива проекти получават от вашето министерство Оценка за Въздействие върху Околната среда, който улеснява тези проекти, вместо да ги преустановява незабавно?

Очакваме незабавната ви официална реакция по повод на проектите : Банско, Добринище и сливането им; Рила: “Самоков- Боровец – Бели Искър” (Супер Боровец), “Искровете”, “Паничище – Езерата – вр. Кабул”, Семково; Стара планина: ски зона „Трявна“, Берковица - Ком, Рибарица – Тетевен - Вежен, Узана; Родопи: Перелик, Чепеларе, “Велинград – Ракитово – вр. Сюткя”.

Тези проекти застрашават уникалността на българската природа и поставят на карта интелигентното развитие на българския туризъм за сметка на краткотрайни и мистериозни икономически интереси.

Обнадеждени от Вашите изказвания и с надежда те да са нещо повече от политически слалом, очакваме (отдавна) логичния обрат в поведението на повереното Ви Министерство, който да защити единствения неоспорим капитал на България – природата й.

За контакти:
Коалиция „Спасете Пирин“ - Цвета Христова, ЕС „За Земята“ - София 1000, пк. 975, cveta@zazemiata.org, tel. 02/943 11 23; 0895 461 590
СОФИЯ, 24 АПРИЛ 2007 Г.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

OFF

Последно качено » Новини