Календар

Андрей Живков пред активисти: „Ще кажа на моя наследник, че Директивата за ВЕИ е един от приоритетите, който трябва да внесе в НС.“

 Андрей Живков пред активисти: „Ще кажа на моя наследник, че Директивата за ВЕИ е един от приоритетите, който трябва да внесе в НС.“Активистите напомнят и за необходимостта от реформа в енергийния сектор

С празненство и преименуване на енергийното министерство започна работният ден на ул. „Триадица“ 8 в София. Активисти от „Грийнпийс“ – България символично откриха „Министерството на възобновяемата енергия“, посрещайки служителите и минувачите с музика и добро настроение.

Поводът за акцията е изтичащият на 30 юни срок за транспониране на Европейската директива за възобновяемата енергия в българското законодателство. Денят също не е избран случайно – на 21.06. е лятното слънцестоене и се смята за начало на лятото.

Природозащитниците се срещнаха и със служебния ресорен министър Андрей Живков, когото специално бяха поканили на събитието.

„Чудесно е да се казва така това министерство. За да се случи това е необходимо да се извършат поредица от действия, към които се насочваме, но за да се случат повечето от нещата е необходим действащ парламент, както и за да се транспонира тази директива. Така че се надявам тези стъпки да ги продължат и тези, които ще дойдат след нас. Това, което ще направя е, да кажа на моя наследник, че това е един от приоритетите, който трябва да внесе в Народното събрание. Изцяло ще разчитаме на добрата му воля това да се случи,“ заяви Живков.

Той напомни още, че има междуведомствена работна група, която е създадена през април 2020 г. и в момента работи по транспонирането на Директивата.

Активистите символично предадоха на министъра соларния панел, с който беше захранено празненството, с пожелание той да стане част от покривна соларна инсталация за енергийните нужди на самото министерство. Той прие панела и самата идеята за такава система.

„При целия процес на използване на изкопаеми горива се нанасят сериозни щети върху климата, въздуха, водите, както и върху здравето на хората.
Преходът към 100% чиста енергия от възобновяеми източници е факт и всеки трябва да има достъп до него.
Настояваме да бъде признато правото на хората да произвеждат енергия за собствени нужди без административни пречки. Необходимо е институциите възможно най-скоро да приложат директивата за насърчаване използването на възобновяема енергия,“ заяви Балин Балинов, координатор на кампанията „Енергийни решения“ на организацията.

Директивата е своеобразна пътна карта за трансформацията на енергийната система на всяка страна членка от използване на преобладаващите сега изкопаеми горива към възобновяеми източници на енергия (ВЕИ). Документът има за цел да улесни производството на електрическа енергия от ВЕИ, с която да захранваме домовете и работните си места, както и да задвижим целия транспортен сектор.

Активистите напомнят не просто за формалния краен срок, но и за критичната необходимост от реформа в българския енергиен сектор. Според тях е редно тя да позволи на хората лесно сами да произвеждат енергия за собствени нужди от възобновяеми източници. Същевременно тя трябва и да очертае път за модернизация на сектора и крайна дата за използването на въглища – гориво, което замърсява околната среда и допринася за климатичните промени.

Демонстрацията започна в 8 ч. сутринта с издигането на флага на новото министерство. Служителите на министерството и минувачи получиха кафе, информационни материали и усмивки. Активистите напомняха на служителите за крайния срок и необходимостта от използване на източници на енергия, които за разлика от въглищата щадят въздуха, водата и климата. Цялото празненство беше захранено с енергия от слънцето.

„Грийнпийс“ – България от години настоява правителството да се ангажира с конкретна дата за отказ от използване на въглищата в енергетиката, по подобие на съседките ни Гърция и Румъния. Енергийният преход към възобновяема енергия има огромно социално-икономическо измерение. Трансформацията на цели региони, които дълги години са разчитали на една основна икономическа дейност, е сложна задача, която изисква дългосрочно планиране с ясни цели и ангажименти към засегнатите хора и работните им места.

Активистите също така са организирали петицията с искания за запазване на водите и въздуха, както и за ясен план за развитието на енергетиката, който да включва крайна дата за отказ от въглищата до 2030 г. и осигуряване на възможности за хората сами да произвеждат енергия от възобновяеми източници. Петицията вече има подкрепата на над 5000 души и може да бъде подписана тук: https://act.gp/Petition-Media.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

789 посещения

OFF

Последно качено » Новини