Календар

Новини


АПБ поиска вето на поправките в ЗУТ

АПБ поиска вето на поправките в ЗУТНа 01.02.2021 г., Асоциация на парковете в България поиска от президента Румен Радев да наложи вето на изменението на Закона за устройство на територията, прието на 26.01.2021 г. от Народното събрание.

Прочети пълния текст

916 посещения

ЩЕ ОСТАНЕ ЛИ НАТУРА 2000 В БЪЛГАРИЯ?

ЩЕ ОСТАНЕ ЛИ НАТУРА 2000 В БЪЛГАРИЯ?Анализ на основните документи и управленски действия по изпълнение на задълженията на България за изграждане и управление на екологичната мрежа НАТУРА 2000 потвърждава сериозните натрупани проблеми и пропуски в осигуряване защитата на редица видове и местообитания у нас. Изготвен е от екип учени и експерти от природозащитни организации и бе представен днес на специална пресконференция.

Прочети пълния текст

572 посещения

Законността на Камчийски пясъци да бъде възстановена поискаха природозащитници

Законността на Камчийски пясъци да бъде възстановена поискаха природозащитнициКоалиция “За да остане природа в България” и Инициативата “Зелени закони” изпратиха в понеделник писмо до министър-председателя Бойко Борисов с искане да бъде възстановена законността на Камчийски пясъци, най-големият комплекс от дюни в България, с площ над 4000 декара.

Прочети пълния текст

1043 посещения

Вълна от отпадъци заля и Министерството на околната среда и водите

Вълна от отпадъци заля и Министерството на околната среда и водитеПриродозащитници настояха за въвеждане на депозитна система за всички бутилки в България като дългосрочно решение на замърсяването с еднократна пластмаса.Те заявиха позицията си със символична двуметрова вълна от отпадъци, която „заля“ входа на Министерството на околната среда и водите. Демонстрацията е организирана от „Грийнпийс“ – България и Екологично сдружение „За Земята“ с подкрепата на Wind2Win и Tierra Verde, създали вълната.

Прочети пълния текст

708 посещения

Как да намалим замърсяването с пластмаса на водите? Природозащитници отговарят с акция

Как да намалим замърсяването с пластмаса на водите? Природозащитници отговарят с акцияВнушителна пластмасова вълна ще поздрави рано сутринта служителите на Министерство на околната среда и водите. Повод за инсталацията е островът от бутилки в река Искър, който привлече медийното внимание миналата седмица. Той обаче не е самотно явление — българските реки, язовири и дори Черно море са замърсени с пластмаса.

Прочети пълния текст

527 посещения

Пресушените рибарници и управленски грешки са сред причините за наводненията в Костинброд

Пресушените рибарници и управленски грешки са сред причините за наводненията в Костинброд Днес, 14.01.2021 г., природозащитниците от Коалицията от природозащитни организации и граждански движения “За да остане природа” остро критикуват допуснатите управленски грешки при наводнението в Костинброд.

Прочети пълния текст

906 посещения

Кметът Фандъкова прие преспапието с мръсен въздух и обеща повече възобновяема енергия и сътрудничество с гражданите и НПО

 Кметът Фандъкова прие преспапието с мръсен въздух и обеща повече възобновяема енергия и сътрудничество с гражданите и НПОСлед поредните сериозни превишавания на нормите за качество на въздуха в София и в края на обществената консултация за нова програма за въздуха в града, активисти на „Грийнпийс“ – България връчиха преспапие с мръсен софийски въздух на Йорданка Фандъкова, дългогодишен кмет на града и заместник-председател на ГЕРБ.

Прочети пълния текст

1186 посещения

За Синеморец с любов

За Синеморец с любовМестността Поляните в с. Синеморец, общ. Царево е последното опазено девствено кътче природа с прекрасна гледка към морето. Част е от две „Натура 2000“ защитени зони и от природен парк Странджа. Независимо от това, община Царево е одобрила 32 подробни устройствени плана, с които се предвижда застрояването и изграждането на цял нов квартал в местността Поляните в с. Синеморец.

Поискахме от Министерството на околната среда да спре застрояването край с. Синеморец. Ще обясним подробно казуса и исканията си в живо излъчване. Възможно ли е да опазим местността Поляните от строежи? И как ще го направим? Ще разберем тук на 22.12.2020 от 16.30 ч. Включете се в онлайн събитието!

Събитието ще се излъчва във фейсбук страницата на Асоциация на парковете в България, както и в zoom.us на този линк: https://zoom.us/j/7824218253

Прочети пълния текст

618 посещения

Коледа в Гълъбово: Тиха нощ, прашна нощ...

 Коледа в Гълъбово: Тиха нощ, прашна нощ...„Грийнпийс“ – България с коледен „подарък“ и за министъра на енергетиката – елха, „украсена“ с черен прах. Близо час след пристигането, от Министерството на енергетиката все пак поканиха активистите да оставят подаръка във фоайето

Прочети пълния текст

601 посещения

WWF и ЮЗДП ще възстановяват гори в пет зони от екологичната мрежа „Натура 2000“

 WWF и ЮЗДП ще възстановяват гори в пет зони от екологичната мрежа „Натура 2000“ Витоша, Осоговска планина и долината на р. Места са част от защитените зони, където се предвиждат залесявания

Експертите от природозащитната организация WWF ще подпомогнат Югозападното държавно предприятие в едно ново интересно предизвикателство. В следващите четири години те ще работят усилено за възстановяването на приоритетни горски местообитания в няколко зони от европейската екологична мрежа „Натура 2000“, разположени в Югозападна България. Дейности се предвиждат във Витоша, Конявска и Осоговска планини, Кресна-Илинденци и Долна Места като общата площ на възстановените гори ще бъде 2750 дка или колкото площта на 420 футболни игрища.

Прочети пълния текст

729 посещения

Петиции

  Дарения

  Можете да направите дарение за кампанията

  Знаете ли, че..

  Ако рециклирате една алуминиева кутийка от безалкохолно, ще спестите достатъчно енергия, за да работи компютърът Ви 3 часа. Проверете какво е вашето ЕКО-IQ тук.
           
  Install Flash player!